004369911060985Az előző 2 cikkben 10-10 népszerű kerámia stílust mutattunk be, most következzen az utolsó adag!

1 Obori-Soma

Fukushima prefektúrában, Namie városban gyártják. Az eredete egészen a 17. századig nyúlik vissza. A Soma-klán mozdította elő az Obori-Soma kerámia készítését. Ez a fajta kerámia kék színű porcelán zománcbevonatú, illetve duplafalú, ami elősegíti, hogy forró italokat is lehessen belőle inni. Érdekesség, hogy ez a megoldás egyedülálló a japán kerámiák között.

2 Otani

Tokushima prefektúra és Naruto város legnépszerűbb kerámiája az Otani. 1780-ban egy keramikus kezdte el készíteni vörös agyagból Otanimurában, a mai Narutóban. 1781-ben el is készült a kemence, hogy minél több kerámiát gyártsanak. Ennek viszont nagyon magasak voltak a költségei, így 3 év után bezárták. Helyette építettek a hegyoldalba egy ú.n. ˝mászó˝ kemencét, ami aztán több fazekasnak is munkát biztosított.

3 Sanshu Onigawara

A központja Aichi prefektúra Mikawa területe. Itt kezdtek el először Japánban agyagból készült cserepeket gyártani. A Sanshu Onigawara kerámiák készítése az egyik legkomplexebb tudást kívánják meg, így nagy tapasztalatra van szükség gyártásukhoz.
Az Onigawara a japán építészetben fontos szereppel bír, tetődísznek használják, és a japán onit (szörnyet) jeleníti meg, aki a templomokat, szentélyeket és kastélyokat védi meg a betolakodóktól. Az első ilyen dísz 1363-ban jelent meg a narai Chokuji templomon.

4 Satsuma

A 16. században kezdték el gyártani Hiokiban, Kagoshimában és Ibusukiban, Kagoshima prefektúrában. Az Edo- és Meiji-korszakban a Satsuma kerámia vált az egyik leghíresebb kerámiává Japánban. 3 típusát különböztetik meg: fekete (kuromon), fehér (shiromon) és porcelán. Mára 3 kemence maradt fent, amelyekben Satsuma kerámia készül (Naeshirogawa, Ryumonji, Tateno).

5 Seto

Aichi prefektúrán belül Seto és Owariasahi városban készül ez a kerámiatípus. A 19. században indult útjára, amikor egy fazekas Kyushu-ról hazahozta Setoba a technikát. A helyi művészek kitanulták a kínai stílusú festészetet, majd ez alapján kialakították a kerámiafestést Seto tájait és környezetét mintázva.

A Seto kerámiának nyugaton is híre van, még az Art Nouveau mozgalomra is hatással volt. Főleg virágvázát, étkészletet és lámpákat készítenek belőle.

6 Shigaraki

Shiga prefektúra és Shiga város kerámiája a Shigaraki. A Kamakura-korszakig főleg vizeskancsók/vizeskorsók készültek belőle. Az Azuchi-Momoyama-korszakban már teázáshoz eszközöket, az Edo-korszakban pedig sake üvegeket és cserépedényeket is gyártottak. A második világháború előtt népszerűek voltak a Shigaraki serpenyők is.

A Shigaraki agyagból készült tanuki szobrok nagyon kedveltek Japánban. Shigarakit egyébként a kerámia városának is nevezik.

Shigaraki váza a 15. századból

7 Shodai

A Shodai kerámia Kumamoto prefektúra északi részéről származik. 1632-ben a Hosokawa-klán saját használatra kezdett el serpenyőket és teázó eszközöket gyártani a Shotai hegyen nyílt kemencében. Csak jóval később, az 1800-as években indult fejlődésnek a Shodai kerámiák készítése.

A Shodai kerámiákra jellemző, hogy nem rozsdásodnak, nem büdösödnek, nem párásodnak, ezáltal a baktériumok sem tudnak rajtuk megtelepedni.

8 Tamba-Tachikui

Hyogo prefektúrában, Sasayamában és Kondában gyártják. Tálakat, vödröket, korsókat, mozsarakat, fazekakat és sake üvegeket készítettek és készítenek belőle.
Érdekesség, hogy a Tamba-Tachikui fazekas kerekek az óra járásával ellentétes irányban forognak.

Ennek a típusú kerámiának különleges színe van köszönhetően a közel 60 órás nagyon magas hőfokon (kb. 1300°C) való égetésnek.

9 Tobe

Shikoku szigete, azon belül Tobe a központja ennek a kerámiának. Az Ozu-birtokon kezdték el készíteni 1777-ben. Sokáig kézzel készültek a Tobe kerámiák és porcelánok, még akkor is, amikor más városokban már a gépi megoldásokat alkalmazták. Emiatt egy időre csökkent a kereslet iránti igény.

10 Tokoname

Tokoname városban gyártják, Aichi prefektúrában. Az Edo-korszakban jellemzően üvegeket, edényeket, eszközöket teázáshoz, vázákat és hétköznapi használati tárgyakat készítettek a Tokoname kerámiából.

A Meiji-korszak alatt megnőtt a vasútvonalak száma Japánban, ami hozta magával az igényt az agyagból készült kifolyócsövekre, melyeket Tokonaméból szereztek be. Később, a Taisho-korszakban pedig a tokonamei csempék és cserepek fogytak nagy számban.

14 századi Tokoname kerámia

11 Tsuboya

Ezt a kerámiafajtát Okinawa szigetén gyártják. Eredete Koreáig nyúlik vissza: a 14-16. század folyamán koreai tetőcserepek érkeztek Japánba, ennek nyomán erőssé vált Okinawa és a többi délkelet-ázsiai ország közötti kereskedelmi kapcsolat. A későbbiekben Koreából hívattak fazekasokat, akik elkezdték a Tsuboyát készíteni.

19. századi Tsuboya kerámia

12 Yokkaichi Banko

Mie prefektúrában, Yokkaichi városban készül a Yokkaichi Banko kerámia. Körülbelül 300 éves története van, mely szerint Nunami Rozan teakereskedő és tearajongónak köszönhető a létrejötte, aki saját teázó készlet gyártásába fogott. Ekkor még csak Banko volt az elnevezése. Az Edo-korszakig aztán a Banko eltűnt – ebben az időszakban antik árusok, kereskedők fedezték fel újra.

Manapság lila színű agyag teáskannák és főzőedények a legnépszerűbb Yokkaichi Banko termékek.

Forrás:

https://japanobjects.com/features/japanese-pottery

https://kogeijapan.com/locale/en_US/oborisomayaki/