004369911060985

Japán mind a 47 prefektúrájának megvan a sajátos kerámia stílusa, felhasznált anyagai – ezeket a stílusokat többnyire a prefektúrák és városaik alapján nevezték el.

Lássuk a legnépszerűbbeket!

1 Agano

Ezt a kerámia típust Fukuchi környékén, Fukuoka prefektúrában gyártják. Úgy tartják, hogy az Agano kerámia 1602-ben került Japánba, amikor Kokura mester (a teaceremónia mestere) magával hozta Koreából.

Ebből a fajtából főleg a teaceremóniákhoz készítenek tálkákat könnyedségük és eleganciájuk miatt. Az egyik legnépszerűbb Agano kerámia zománca a zöld rozsda és réz oxidációjának házasításából készül, amely csodálatos kék színnel vonja be a kerámiát.

2 Akazu

Aichi prefektúrából származik az Akazu kerámia, amely az egyik legrégebb óta fennmaradt típus. A prefektúrában található Seto városa az egyik legnagyobb kerámia központ Japánban.

Az Akazu kerámiánál használták először a zománctechnikát: a Heian-korszakban hamumázat, a Kamakura-korszakban vas- és koseto mázat. Az 1568 és 1600 közötti időszakban jelentek meg a kiseto, oribe és shino mázak egyidőben az ikebana és a teaceremóniák terjedésével. A teázáshoz használt bögrék, tálkák különösen fontossá váltak ebben az időben, kincsként kezelték őket.

3 Aizu-Hongo

Az Aizu kerámia Fukushima prefektúrából származik, körülbelül 400 éves történettel rendelkezik. A Sengoku időszakban Aizu tartomány ura lobbizott ezért a kerámiáért.
Az Aizu-Hongo azonban nemcsak a kerámiát, hanem a porcelánt is jelenti: ebben a régióban gyártják a fehér porcelánt a legrégebb óta.
Ezt a kerámia, illetve porcelán típust különböző díszítésekkel látják el: a tradicionális japán és a nyugati minták egyaránt szerepet kapnak. Az Aizu-Hongo kerámiáknál a praktikumra törekednek.

4 Amakusa

Amakusában már 1670-ben égetéssel készítették a porcelánt. Manapság 11 kemence található itt, amelyben égetnek – fenntartva a régi hagyományt.

Az amakusai porcelán fehér színű, míg a kerámiájuknak karakteresebb a textúrája. Utóbbinál agyagot is használnak.

Amakusában főleg étkészletet gyártanak a kerámiákból és porcelánokból.

5 Bizen

Okayama prefektúra Bizen városának népszerű terméke a Bizen porcelán. Bizen az egyike a hat ősi japán kemencének, amelyben kerámiát és porcelánt égetnek (a másik öt név szerint: Echizen, Seto, Shigaraki, Tamba, Tokoname).

A Bizen kerámia a Heian-korszakban alakult ki, amikor edényeket és tetőcserepek készültek belőle. A Kamakura-korszak alatt leginkább a vöröses-barna színű kerámiát részesítették előnyben, amely Toyotomi Hideyoshi sógun és Sen no Rikyu teamester kedvence is volt. Egyszerűsége a wabi-sabi szemléletet tükrözi.

A Bizen kerámia/porcelán egyik érdekessége, hogy nem használnak készítésükkor zománcot.

6 Echizen  

Ezt a kerámiát Fukui prefektúrában, Echizenben készítik. Erre a fajtára az egyszerűség jellemző, mindenféle dekoráció nélkül. Többnyire hétköznapi használatra gyártják ezt a fajtát, amely félúton van a porcelán és a kerámia között (yakishime).

7 Hagi

A Hagi egy porcelán, amely Hagi városból (Yamaguchi prefektúra) származik. A Taisho-korszakban a Hagi volt a legkedveltebb porcelán, amelyet teaszertartások során használtak. 1957-ben Eszmei Kulturális Vagyontárgynak jelölték, majd 2002-ben a tradicionális japán kisipar/kézműves ipar részévé vált.
A Hagira is jellemző az egyszerűség, csak kevés dekorációt fedezhetünk fel rajta. Az égetés során ez a kerámia is színt vált, amely különböző variációkat hoz létre. A dizájn maga Koreából érkezett.

8 Hasami

Nagasaki prefektúra Hasami városában gyártják a Hasami porcelánt, melyet Omura Yoshiaki nagyúr hozott be Koreából 1598-ban. Az Edo-korszakban Hasamiban készítették Japán legtöbb porcelánját.

A Hasami szépségét a fehér és indigó porcelán, illetve a kék zománc jeleníti meg igazán. De nemcsak szépsége miatt szeretik a mai napig, hanem azért is, mert ebből gyárták a kurawanka edényeket, melyek minden japán háztartásban megtalálhatók.

9 Iga

Ezt a porcelánt a névadó városban gyártják, Mie prefektúrában. A Nara-korszakban kezdték el készíteni, majd később, miután a teaszertartás kultúrája elterjedt, az Iga porcelán hullám mintázata is népszerűvé vált – a wabi sabi életérzést szimbolizálta.

Manapság főleg étkészletet gyártanak belőle. Az Iga porcelán nehezebb, erősebb és tömöttebb, kimondottan magas a hőtűrő képessége.

10 Imari-Arita

Az Imari-Arita szülővárosa Arita, Saga prefektúrában. A története az Edo-korig nyúlik vissza, amikor egy koreai keramikus, Sam-Pyeong Yi kaolin lelőhelyet fedezett fel az Izumi-hegyen. Az évszázadok folyamán aztán különböző technikákkal végül kialakult az Imari-Arita mai formája, amely könnyed és törékenynek tűnik, de valójában tartós. A fehér porcelán, indigó, világos piros és arany színekben pompázó Imari-Arita porcelánból készült edényeket könnyű felismerni.

Szeretnél szép japán kerámiákat az otthonodba? A Tokyo Design Studio különleges darabjai péládul tökéletes választás!

Forrás és képek

https://japanobjects.com/features/japanese-pottery

https://kogeijapan.com

By SK10DPB – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41205620

Iga-ware