004369911060985

Kusama Yayoi (草間 彌生) napjaink egyik legbefolyásosabb kortárs művésze. Biztosan láttátok már az ikonikus pöttyös tököket ábrázoló szobrait.

kusama yayoi japán

A japán művész elsősorban installációiról, szobrairól és festményeiről híres, de íróként és költőként is kipróbálta magát. 1929-ben született Matsumoto városában és már fiatal korától kezdve vonzották a művészetek. 1957-től New Yorkban élt, ahol az absztrakt expresszionizmus nagy hatást gyakorolt a művészetére. Alkotásai a konceptuális művészeten alapulnak, de merít a feminizmus, minimalizmus, szürrealizmus, Art Brut, pop art és absztrakt expresszionizmus irányzatából is.

kusama yayoi japán

Íme néhány érdekesség a művésznőről:

1. Kusama ikonikus pöttyös mintáit egy hallucináció ihlette, amikor gyermekkorában egy mintás abroszra nézett.

A második világháború kezdetén mindössze 12 évesen arra kényszerült, hogy egy ejtőernyő gyárban dolgozzon, emellett nagy nyomás nehezedett rá édesanyja hagyományos értékeket követő nevelési stílusa miatt. Így már gyermekkorában hallucinációkban mutatkozott meg betegsége. Pont- és hálómintákat látott.

2. A pöttyös hálómintáját „végtelen hálóknak” nevezi és a végtelen felé vezető csatornának, valamint a megsemmisülés egyik formájának tekinti azokat.

3. Élete során nyolc regényt és több verses kötetet jelentetett meg. Még egy erotikus újságot is elindított „Kusama orgiája” címmel.

4. 1966-ban elsőként képviselte Japánt a 33. Velencei Biennálén. Ekkor láthatták először a híres „Nárcisz kert” című installációját.

5. 1977-ben önszántából vonult elmegyógyintézetbe. Amikor 1973-ban visszatért Japánba idegösszeroppanást szenvedett és ezért jelentkezett a tokiói Seiwa kórházba, ahol azóta is él. Stúdiója, ahol alkotni szokott mindössze sétatávolságra található az intézménytől.

kusama yayoi japán

A következő videóban Kusama egyik legnagyobb installációjáról, az úgynevezett „Infinity Mirrored Room-ról” láthattok felvételeket: https://www.youtube.com/watch?v=RBLkBKeNCzY

Források:

https://www.sothebys.com/…/arti…/21-facts-about-yayoi-kusama,

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kuszama_Jajoi,

https://www.sothebys.com/en/artists/yayoi-kusama

Képek:

By 663highland – Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2064207

By Ncysea – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=113201222