004369911060985

A kyōgen (狂言) a japán komédia világa, amelyben középkori karakterek mindennapi életét játszák el humoros formában. A különböző félreértésekre és emberi hibákra építik fel a humort a színészek, különböző karaktereket segítségül hívva.

kyogen noh színház japán komédia

A komédiákban feltűnő főbb szereplők:

– Tarōkaja: a legtöbb kyōgen darabban megjelenik a szolga, aki felesel urával, belekontárkodik a szerelmi életébe, de mindig vidám. A szolga karakterét nagyon szokta szeretni a közönség.

– Daimyō: a daimyō jeleníti meg a középkor helyi lordját, aki olykor kellemetlen karakterként tűnik fel a színen, olykor pedig inkább sajnálnivaló.

– Nők: a japán komédiában a női alakok általában energikusak és szenvedélyesek. Sokat féltékenykednek és veszekednek férjükkel a darab során.

– Yamabushi: papok is megjelennek a kyōgenben, de általában nem úgy, ahogy megszoktuk. A papok a darabban ugyanis elfelejtik az imákat, szútrákat, hibát hibára halmoznak, valamint szellemileg sem teljesen “épek”. A papi karakterek egyik változata a yamabushi, akik természetfeletti erővel rendelkező aszkétákat jelenítenek meg.

– Csalók: a csalók is rendszeres szereplői a komédiáknak, akik általában inkább negatív karakterként tűnnek fel a színen. Csalnak, átverik az embereket.

– Istenek, démonok: az istenek és a démonok is fontos szerepet kapnak a kyōgenben. Mellettük megjelennek még olyan apró karakterek is, mint például szúnyogok vagy gombák szellemei.

A kyōgenben a dialógusok, párbeszédek adják a színdarab magját. A színészek kyōgen stílusú intonációval beszélnek, és nem változtatnak hangszínt akkor sem, ha például női karaktert formálnak meg. Ének és tánc is megjelenik, főleg, ha a jelenet is indokolja (pl. sake party). A színészi játékra jellemző, hogy az arcukkal mindenféle érzelmet kifejeznek, viszont a színpadon úgy mozognak, hogy a felsőtestük mozdulatlan maradjon. Ezt úgy érik el, hogy finoman csúsztatják a lábukat mozgás közben.

Vannak színészek, akik nō darabokban is feltűnnek, őket ai kyōgennek hívják, és különböző szerepük van. Valamikor a felvonások között jelenik meg, valamikor a múlt és a jelen közötti váltásokat reprezentálja. Máskor pedig az ai kyōgen hajóst, templomi dolgozót vagy szolgát jelenít meg. Utóbbi esetekben részt vesz a dialógusokban is, előremozdítva ezzel a nō darab történetét.

A kyōgenben általában nem viselnek maszkot a színészek, kivéve ha istenséget vagy démont játszanak. Kosztümjeik színesek, és díszítésükkel is kifejezik az adott szereplő/karakter jellegzetességét.

kyogen noh színház japán komédia

Démon maszk

Forrás és képek:

www.nohgaku.or.jp/en/guide/kyogen