004369911060985

Tashirojima egy kis sziget Japán északkeleti részén. Az a kis szigeten több mint száz macska él, míg csupán nagyjából 55 állandó emberi lakosa van.

tashirojima macska sziget japán

Japánban mint „Macska sziget” ismerik és napjainkban mint turista látványosság tartják számon. Fontos tudni, hogy nem ez az egyetlen macska sziget Japánban! Összesen 11 helyen lehet a macskákat nagyobb koncentrációban megtekinteni Japán szerte. A másik nagyon híres hely Aoshima szigete.

Tashirojima körülbelül 40 perces komp úttal érhető el a Miyagi prefektúrában található Ishinomaki város kikötőjéből. Tökéletes 1 napos kikapcsolódás, ha éppen arra visz utunk. A mintegy 2,9 négyzet kilóméter alapterületű parányi sziget éghajlata enyhe, mivel a partjainál elhaladó Kuroshiro áramlat megvédi a szigetet az óceán felől érkező hideg téli időjárástól.

A macskák barátságosak és kedvesek a látogatókkal. Szeretnek dorombolni és örülnek a simogatásnak. Nem csak Japánban, de a világ más tájain is ismerik a szigetet, így népszerű a külföldi turisták körében is.

A Neko-jinja, avagy a Macska szentély a macskák védőistenségének van felajánlva és szervesen kapcsolódik a sziget történelméhez és kultúrájához.

macska sziget japán
macska sziget maneki neko japan macska szentély

Régen ugyanis a szigeten selyemhernyó tenyésztés folyt és a macskák segítettek a hernyók megvédésében a rágcsálókkal szemben.

Emellett Tashirojima kiváló horgász területekkel van megáldva, és a halászok állítólag ősidők óta dédelgették a macskákat. Azt gondolták, hogy a macskák a viselkedésükkel előre jelezték az időjárást, valamint azt, hogy aznap szerencséjük lesz a halászat során. Ez olyan mélyen jelen van a halászok hiedelem világában, hogy állítóalg egyszer egy macska halálosan megsérült egy szikla darabtól, amelyet egy éppen felszerelését előkészítő halász hajított el. A halász szentélyt épített, hogy kiengesztelj a macska szellemét. Azok, akik erről a területről indulnak halászni és előtte imádkoznak a szentélybe. Állítólag bőséges fogással térnek vissza.

macska sziget japán macska szentély

Tashirojima  és a 2011-es tsunami

A 2011-es nagy kelet-japánt érintő földrengés pusztító károkat okozott a sziget partjai mentén fekvő halász kolóniákban. A legfőbb baj az elöregedő népesség okozta hatások, hiszen az idős lakosság nem tudta maga újra építeni a megrongálódott területeket. Egy szélesebb összefogásnak hála azonban sikerült visszatérni a korábbi idilli élethez a szigeten.

2018-ban megépült a második tengeri kompkikötő is a lakott terület közelében, és ugyanebben az évben egy új autókat is szállító komp, a Mermaid II, valamint a See Cat gyorshajó tette még elérhetőbbé a szigetet  aturisták számára. Állítólag a szigeten szabadon mászkáló macskák mint lelki gyógyír hatnak az oda látogatókra. Azonban a sziget lakói kérik a turistákat, hogy a macskákat ne etessék hozott élelmiszerekkel, hogy azok egészségesek maradjanak. A macskákról a sziget lakói és a Shima no Eki macska omiyage ajándék tárgyakat árusító turisztikai létesítmény személyzete gondoskodik.

A szigeten lehetőség van eltölteni pár napot egy kempingben, így nyáron egy igazi nyaralást is lehet ide tervezni. Emellett hat egyedi macska témájú nyaralót is találhatunk, a belső tereket neves japán mangaművészek tervezték, a közös helyeket pedig a művészek macska illusztrációi díszítik.

manga ház macska sziget japán

Japán és a macskák

A leghíresebb macska Japánban talán a maneki neko, azaz az integető macska.

menki neko fekete integető macska

Az integető macska szimbólumának eredetével kapcsolatban sok történet kering a köztudatban.

Az egyik legenda, amiről hallottam, az az volt, hogy egy cica jelent meg egy szamuráj előtt, aki épp egy fa alatt pihent. Integetett neki, majd elindult. A szamuráj követte a cicát, hogy vajon merre mehet. Nem sokkal később egy villám csapott ebbe a fába. (Ezt csupán mint szóbeszéd hallottam, de aranyos mese, ahogyan ez a találkozás a macskával megmentette a szamuráj életét). 

A másik legenda már jobban magyarázza az integető macska szerencsehozó erejét. Egy buddhista kolostor szerzetesei nagy nélkülözésben éltek, ennek ellenére a kolostor macskáját mindig megetették, akár annak árán is, hogy maguktól vonták meg a falatot.

maneki neko fehér integető macska

Egy napon a cica a kolostor előtt sütkérezett az út szélén. A kolostor elhaladó gazdag szamuráj harcos és kíséretét magával ragadta, hogy a cica a kolostor előtt ülve hívogatja, ezért betért a kolostorba. Akkor szembesült vele, milyen nagy szegénységben élnek a szerzetesek, ezért minden nála lévő pénzét nekik adta, amely megmentette a szerzeteseket a nagy éhezéstől és segített nekik abban, hogy kicsit talpra álljanak.

De a kedvenc történetem mégis a következő. Itt azt is eláruljuk, hogy mi a színek jelentősége a cicák esetén.

Ha szeretnél egy maneki nekot, vagy netn ezt ajándékozni valakinek, nézz körbe a honlapon a cicás tárgyaink között.

Kertész Alexandra

Források:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tashirojima

https://www.japan-guide.com/e/e5031.html

https://matcha-jp.com/en/6750

Képek:

jogtiszta képek

Készítette: National Land Image Information (Color Aerial Photographs), created by Ministry of Land, Infrastructure, Transport and Tourism, distributed by Geospatial Information Authority of Japan, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59350084

https://allabout-japan.com/en/article/3882/