004369911060985

A Mino (蓑) egy szőtt szalmaköpeny és szoknya kombinációja, amely megvédi viselőjét az esőtől. A ruhadarab jellemzően rizsszalmából készült, az anyag víztaszító tulajdonságai miatt. Amikor esőben viselték, a víz követte a szálak szálait, és legördült a ruhadarabról, megvédve viselőjét az esőtől vagy a hótól. Nem csak védelmet nyújtott, de tartotta a meleget is.

Mivel a ruhadarab szalmából/fűből készült, nádtető megjelenését is keltheti.

Történelem

A Mino a japán feudális korszakban jelent meg nagy valószínűséggel, a 12. század táján. A ruhadarabot a szalmával szorosan összefonva köpenyt és a szoknyát formálnak. A szalmát hetekig tartó fáradságos verési folyamat után bele lehet szőni a ruhadarabba, mivel egy gyapjú szerű anyaghoz hasonlatos állapotot ér el a feldolgozása után. Ma Japánban szinte valószínűleg már senki sem tud Mino esőkabátot készíteni, de régen elterjedt volt. Alább a videó egy ilyen folyamatot mutat be egy olyan készítővel, aki talán már szinte egyedül végzi ezt a mesterséget. Elmondja, hogy egy esőkabát elkészítése nagyjából egy hónapot vesz igénybe, és a tenyerét használja a megfelelő méret megtalálására.

Azt tudjuk, hogy a Mino elsődleges funkciója az volt, hogy megvédje viselőjét az esőtől és a hótól. Ettől a felhasználástól eltekintve a Mino az anyaga miatt egyfajta álcázásként is működött. Bár jó terephez hasonlatos színe van, nagyon sok helyet foglal el és persze gyúlékony is volt. A Minót úgy viselték, hogy a köpenyt a felsőtest köré erősítették, ami a hátát teljes egészében és az elülső rész nagy részét eltakarta. A szoknyát ezután az derékra kötötték, eltakarva a combokat és a lábakat. A köpenyt és a szoknyát ezután összekötötték, hogy a kettő a helyén maradjon. A köpenyen ezen felül volt egy hurok is, ami a Mino felakasztására szolgál, hogy megszáradjon, amikor nem viselik. A szoknya kötésekkel csatlakozik a köpenyhez. A szintetikus textilek gyártásának elterjedése okozta vesztét ennek a ruhadarabnak és a technikának.

Annak ellenére, hogy ma már nem viselik esőkabátként, a fesztiválokon időnként maszkokkal láthatunk minot, mint például a Namahage démon viselet esetén, amelyről nem is olyan régen meséltünk.

Források:

Mino (straw cape) – Wikipedia

https://costumes.unc.edu/costar/view/NowesArk/public/Spage.jsp?spageId=377

Kép: By Jnn。 – Jnn’s file。, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=388250

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán