004369911060985

A kibi dango (黍団子, きびだんご) egy köles lisztből készült finom, ízes gombóc.

kibidango japán édesség mochi

Ezt a finomságot a népmese-hős Momotarō (a barackfiú) használta a mese általánosan ismert változatában három segítője toborzására. Momotarō meséjét talán sokan ismerik.

A történet szerint a fiú barackból születik, és egy kutya, egy majom és egy fácán kíséretében elindul, hogy legyőzze az onikat az Oni-szigeten. A történetnek több változata is ismert. Leggyakrabban arról olvashatunk, hogy a fiú egy idős asszonynak és férjének születik, akik régóta szerettek volna gyermeket, de nem adatott meg nekik. Van olyan story, ahol egy barackból születik, van, ahol a barack evését követően a pár megfiatalodik és így fogan a gyerek. Serdülőkorában Momotarō oni (szörny yōkai) vadász lesz, és elindul, hogy legyőzze Oni-sziget onijait. Útközben összeállít egy csapat állattal: egy kutyával, egy majommal és egy fácánnal, akik egy-egy kibi dangóért cserébe csatlakoznak az utazáshoz. Együtt elindulnak az Oni- szigetre és legyőzik a gonosz szörnyeket. A bátorság meséjét több száz éven át adták át és mesélték a gyerekeknek.

japán édesség kibidango mochi momotaro

Sokan úgy vélik, hogy a Momotarō népmese Okayama prefektúrából származik. A prefektúrában számos olyan hely van, amelyekről úgy tartják, hogy Momotarō és Oni csatáinak színhelyei. A mítosz valódi eredetéről szóló találgatások közepette az Okayamában található Kibitsu szentély előkelő helyen áll, sőt egyesek azt is mondják, hogy a kibi dango édességeket először a szentélyben szolgálták fel.

A szentély maga is életben tartja a hagyományokat. Például a kiakasztott ema (fa imatáblák) és az omamorik (amulettek), amelyek illusztrációin, ahol Momotarō legyőzi az Oni-sziget néhány hírhedt ogrét.

kibitsu szentély okayama kibidango momotarto

A japán folklórhoz való kötődése mellett Kibitsu történelmi hely, fő szentélye egyes részei az eredeti állapotukban 1425-ig nyúlnak vissza. Hosszú élettartama és egyedi építészeti kialakítása, valamint a dupla csúcsos tetőfedése (kibitsu–zukuri) híressé tette a szentélyt, és megérdemelten nemzeti kincs Japánban. De nem csak a tető szerkezete, hanem a fedett fa folyosója is különlegesnek számít. A szentélyben alkalmunk lehet megtekinteni a narukama shinji elnevezésű rituálét, amely során egy pap egy gőzölgő rizsfazék fütyülésével jósol. A rituálé egy mítoszból ered, miszerint egy Ura nevű oni egy gőzfazék alatt rekedt a szentély területén. A gőzölgő rizs hangja állítólag az oni nyögését jelképezi a bebörtönzése alatt.

Okayama prefektúrát régen Kibi tartománynak is nevezték Annyira egybe forrt a kibidango, mint a helyi édesség jellegzetesség a mesével, hogy a cukrászok is Momotarō-val társítva forgalmazzák a terméküket, és szélesebb körben Okayama lakosai összehangolt erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a hőst a tartományukban honosnak ismerjék el.

Hogy készítik a kibidangot?

Korábban is léteztek hasonló ételek, bár nem kifejezetten kibi dango néven. Alapja a köles liszt, vagy más őrölt gabona, amelyet gőzöléssel és döngöléssel készítenek egy bizonyos „kine” döngölő kalapács és fából készült mozsár segítségével, hasonlóan, mint a mochit.

Szeretnéd kipróbálni? Nemrég érkezett az Omiyage World japán webáruházba egy szállítmány Kibidango barackos ízben. Nagyon finom, könnyű barackos íze van.

Kertész Alexandra

Források:

https://voyapon.com/okayama-kibitsu-shrine-momotaro/

https://en.wikipedia.org/wiki/Kibitsu-zukuri

Képek

Saját képek,

By Kibitsu_Jinja_10.JPG: Reggaemanderivative work: Urashimataro (talk) – Kibitsu_Jinja_10.JPG, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16148915