004369911060985

Nara utcáin mintegy ezer őz / szarvas kóborol és heverészik. Nem zavarja őket sem a közlekedés, sem a turisták tömege.

nara őz szarvas japán todaiji

A sintoizmus szent üzenet hozónak tekinti az őzeket, megölésük egykoron halálos bűn volt.

nara őz szarvas japán todaiji

Miért van annyi szarvas a Nara Parkban?

A Nara Park (奈良公園, Nara Kōen) nagy területet foglal el, és valójában egy részét a Kasuga Taisha szentély területe teszi ki. Takemi Kajichi no Mikoto állítólag egy szent szarvason lovagolt Narába az Ibaraki prefektúrában található Kashima szentélyből ide.

E legenda miatt a szarvasokat szent állatoknak, az istenek segítőinek tekintették, és sok éven át gondosan védték őket. Egy szarvas megölését – akár véletlenül is – szigorúan büntették. A legenda szerint egy gyermeket, aki véletlenül megölt egy szarvast egy papír nehezékkel, élve eltemettek a szarvas tetemével együtt, és a gyermek sírja még mindig a Nara Park területén található.

nara őz szarvas japán todaiji

Kivétel volt a a második világháború, amely alatt és után az élelem biztosítása érdekében levadászták a populációt, aminek következtében az állatok száma drámaian, kétszámjegyűre csökkent.

Ezt követően Nara város létrehozta a Nara Szarvasvédelmi Alapítványt a szarvasok védelmére. Ennek eredményeképpen a szarvas állomány elérte a jelenlegi szintet. A szarvasokat nemzeti természeti emléknek nyilvánították, és a parkban tilos engedély nélkül befogni vagy megsebesíteni őket.

A park teljes területe 502 hektár (39,82 hektár sík terület, 462,56 hektár pedig hegyvidéki erdő). Ha a környező Kofukuji templomot, Todaiji templomot, Kasuga Taisha szentélyt, Nara Nemzeti Múzeumot stb. is beleszámítjuk, a park teljes területe körülbelül 660 hektár.

nara őz szarvas japán todaiji

A parkban számos nemzeti kincs és világörökségi helyszín található, és Japán egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, amely egész évben számos japán és külföldi látogatót vonz.

A Narában található Nagy Buddha és a szarvasok nemzetközileg is ismertek, és a narai városnézés fő látványosságai.

nara őz szarvas japán todaiji buddh
nara őz szarvas japán todaiji
nara őz szarvas japán todaiji

Nara számos látványos eseménynek is otthont ad, mint például a Todaiji templom Shuni-e fesztivál, a Nara Toka-e fesztivál, a Shosoin kiállítás és a Kasuga Wakamiya Onmatsuri fesztivál.

Tavasszal a terület híres a cseresznyevirágzásról, és Japánban a 100 legjobb cseresznye virágzás-látogató, hanami hely közé választották.

Nincsenek falak, kerítések vagy kapuk, és nincs belépődíj, így a parkot bárhonnan, bármikor bejárhatjuk.

nara őz szarvas japán todaiji

Mit esznek a Narában élő szarvasok?

Nem csak „shika senbei”-t, azaz szarvas rizs kekszet. Ez tulajdonképpen búza liszt és a rizs korpa keveréke. Ezek a finomságok a szarvasok egészsége érdekében cukor nélkül készülnek, így teljesen biztonságos, ha a látogatók megkínálják az állatokat.

A Nara parkban élő szarvasok vadállatok, és tökéletesen képesek arra, hogy maguk keressék meg a táplálékukat. Az év folyamán a szarvasok jellemzően többféle növényt esznek, köztük füvet, ezüst pampa füvet és más szárazföldi fűféléket, mindent, amit elérnek.

nara őz szarvas japán todaiji
nara őz szarvas japán todaiji  shika senbei
nara őz szarvas japán todaiji

Események Narában a szarvasokkal

Szarvas bőgés

A szarvasbőgés hangja Narában a szezon hangját jelzi. A szarvasokat egy kürt hangjával hívják és terelik össze. Ez a hagyomány 1862-ben kezdődött a szarvas park megnyitásával, amelyet állítólag a kürt fújással jeleztek. A szokás azóta tovább öröklődött, és ma már évente többször megrendezett esemény Tobihinóban, a Kasuga Taisha szentélyhez vezető úttól délre. A természetes kürt megszólaltatásával a nara-i szarvasok előbújnak az erdőből, hogy a fúvó köré csoportosuljanak. Azt mondják, ez olyan látvány, amelyet csak Narában lehet látni.

nara őz szarvas japán todaiji

Agancs vágás

Az agancs vágási szertartás nagy hagyomány, az ősi város rendezvényeinek egyik csúcspontja. Ezt az Edo-korszakban (1603-1868) kezdték el biztonsági okokból, és a Nara park fáinak védelmében.

nara őz szarvas japán todaiji

Roku-en

Akik többet szeretnének megtudni a nara-i szarvasokról, áprilisban a Roku-enbe kell ellátogatnia! Minden áprilisban a csorda vemhes őzeit itt helyezik el, hogy biztonságban világra hozzák kicsinyeiket. Július közepén, amikor az őzgidák már képesek lépést tartani anyjukkal, a közönség megtekintheti az aranyos kicsinyeket a „Kojika Koukai” (Az őzgidák bemutatása) nevű különleges eseményen.

nara őz szarvas japán todaiji

Sajnos az elmúlt években gátlástalan emberek számos esetben szarvasokat bántalmaztak: 2003-ban egy szarvast légpuskával lőttek le, 2004-ben pedig egy szarvast szúrtak le egy gyümölcskéssel. 2008. augusztus 8-án egy szarvast találtak egy halász lándzsával megszúrva, 2010. március 13-án pedig egy szarvast találtak egy nyíllal a torkában a Kasuga Taisha szentélyhez vezető úton, de a seb olyan mély volt, hogy később elpusztult. 1970-ben azonban egy 10 éves gímszarvast találtak holtan, agancsát kivájva és vérrel borítva. Ezt az esetet agancsért végzett szarvas ölésnek vélték.

Természetüknél fogva a szarvasok nagyon óvatos állatok, és a vadonban ritkán közelednek az emberekhez, de a Narában élő szarvasok nem félnek az emberektől, részben azért, mert istenítésük miatt fokozottan védik őket.A Nara Park területén gyakran lehet látni szarvasokat, amint átkelnek az úton és akadályozzák a forgalmat, vagy behatolnak a közeli házakba és telkekre.

nara őz szarvas japán todaiji

Az utóbbi időben a Nara Szarvasvédő Egyesület komoly anyagi forrás hiánnyal küzd, és aktívan ösztönzi a turistákat a szarvas kekszek vásárlására.

A szarvasok sajnos pusztítják a mezőgazdasági területeket és felfalják a környékbeli terményeket. Zöldségeket, hántolatlan rizst, növényeket és fa csemetéket fogyasztottak.

nara őz szarvas japán todaiji

Kertész Alexandra

Források:

https://www.japan-guide.com/e/e4103.html