004369911060985
shinkyo híd nikko japán

Miért vörös sok híd Japánban?

Amikor egy japán hídra vagy hashira gondolunk, gyakran egy vörös, íves hidat látunk magunk előtt. Nem véletlenül, hiszen az ilyen fajta híddal sok helyen lehet találkozni. Ezt a hídtípust japánul soribashi néven ismerik, és a Heian-korszakban (794-1185) Kínából került át a japán építészetbe.

Nikkō Tōshōgu szentélye közelében is található egy piros híd, amelynek neve Shinkyō híd (神橋).

Mit jelent a shinkyo? Talán így lehet lefordítani leginkább: „istentükör”.

A sintóban a „shinkyo” vagy „istentükör”, egy misztikus tárgy, amely állítólag összekapcsolja világunkat a szellemi birodalommal. Nem meglepő tehát, hogy ez a festői környezetben elhelyezkedő híd is ezt a nevet kapta.

A hidat Japán három legszebb hídja közé sorolják, az Iwakuni-beli Kintaikyō és Saruhashi (Yamanashi prefektúrában).

A jelenlegi Shinkyo-t 1636-ban építették, de valamiféle híd már jóval régebb óta jelölte ugyanazt a helyet, bár annak pontos eredete nem tisztázott. 1973-ig a Shinkyo nem volt elérhető a nagyközönség számára. Aztán egy kiterjedt felújítás a 2000-es évek eleje óta a látogatók belépődíj ellenében átsétálhatnak a hídon és vissza. Ez a híd az egyik bejárat a Tōshōgu szentély felé, persze állítottak mellette egy olyan hidat is, amelyen bárki átsétálhat.

Eredete

A szegélyes kígyóhíd legendája

A Daiya folyón átívelő szent híd, a Shinkyō híd (神橋) a Futarasan szentélyhez tartozik.

Ez a gyönyörű, vöröses színre lakkozott építmény tökéletes bejárat a szentélykomplexumba. A Shinkyō 28 méter hosszú, 7,4 méter széles, és 10,6 méterrel áll a Daiya folyó felett.

A legenda szerint egy Shōdō nevű pap és követői 766 táján megmászták a Nantai hegyet, hogy a nemzeti jólétért imádkozzanak. A Daiya folyón azonban nem tudtak átkelni gyors folyása miatt. Shōdō imádkozott, mire megjelent egy 3 méter magas isten, Jinja-Daiou, akinek jobb karja körül két kígyó, egy kék és egy vörös kígyó tekeredett. Jinja-Daiou elengedte a kék és vörös kígyókat, és azok szivárványszerű, náddal borított híddá alakultak át, amelyen aztán Shōdō és követői át tudtak kelni a folyón. Ezért kapta a híd a Yamasugeno-jabashi nevet is, ami azt jelenti, hogy „a szegélyes kígyóhíd”.

A Shinkyōt többször átépítették, de 1636 óta ugyanazt a kialakítási mintát követi, amikor is csak a császári udvar küldöttei használhatták. A nagyközönség számára óta nyitva áll, legutóbb 2000-es években újították fel.

A Shinkyo híd Nikkō központjában, a vasútállomástól nem olyan messze található.

Nikkō ideális egy napos kiruccanási helyszín Tokióból, de ha van időnk, akár 2-3 napot is kényelmesen elbarangolhatunk a környéken.

Forrás:

https://www.japan-guide.com/e/e3814.html

Forrás: http://www.shinkyo.net/english/shinkyo2.html

http://www.futarasan.jp/