004369911060985

A Noppera-bō 野箆坊- arctalan szerzetes egy furcsa yōkai a japán folklórból. Ez a yōkai úgy néz ki, mint minden normális ember, de távolról sem hétköznapi, mert nincs arca. Üres gömb formájú fej, szemek, orr, száj nélkül. Általában a Noppera-bō célja, hogy a gyanútlan áldozatokat jól megijessze. Sötét utakon és utcákon ólálkodnak, gyakran hátat fordítva, amíg az emberek a közelükbe nem érnek. Egyes esetekben először arccal jelenik meg az áldozata előtt, de hirtelen az egyik kezével töröl egyet, és eltűnik az arca, marad az üresség a helyében.

A Noppera-bō csoportokban is dolgozik, gyönyörködve az általuk okozott terrorban. Amikor egy áldozat megszökik az egyik arctalan yōkai elől, egy másikkal találja szembe magát. Szeretnek az áldozattal viccelődni is: meghallgatják, mit mond az áldozat és a Noppera-bō vissza kérdez: „Ilyen volt?” és hirtelen mozdulattal eltűnteti a saját arcát is.

Néha a Noppera-bōk még családtagok vagy barátok alakját is felveszik, hogy valóban kiborítsák áldozataikat. Úgy tartják, hogy ezek a yōkai valójában alakváltó tanukik, kitsune-ok vagy leggyakrabban mujinák (mágikus borzok).

Legendák:

A Noppera-bō és a Koi-tó

Ez a mese egy lusta halász történetét meséli el, aki úgy döntött, hogy a Heian-kyō palota melletti koi halakkal nyüzsgő tavakban horgászik. Annak ellenére, hogy felesége figyelmeztette, hogy a tó szent és egy temető közelében van, a halász mégis elment. Útban a tóhoz egy másik halász is figyelmeztette, hogy ne menjen oda, de ő ismét figyelmen kívül hagyta. A helyszínen találkozott egy gyönyörű fiatal nővel, aki szintén figyelmeztette, hogy a tóban nem szabad horgászni. Az Ő figyelmeztetésére sem hallgatott. Ekkor a nő egy mozdulattal letörölte az arcát. A horgász halálra rémült, elmenekült, hogy otthonában elrejtőzzön.  Otthon a felesége nagyon megdorgálja, amiért csak a feje után ment és nem hallgatott másokra, majd egy mozdulattal letörölte az arcvonásait.

Az Akasaka út mujinája

A noppera-bō leghíresebb története egy férfiról szól, aki az Akasaka úton Edóba utazva egy távoli helyen, Kunizaka domb közelében találkozik egy fiatal nővel, aki sír és kétségbeesett. Miután megpróbálja vigasztalni a fiatal nőt, és segítséget nyújtani, a nő szembefordul vele, ekkor látja a fárfi, hogy a nő egy arctalan szellem üres arcával rendelkezik. A férfi ijedten halad az úton egy darabig, mígnem találkozik egy árussal. A férfi megáll, hogy ellazuljon, és elmeséli az eladónak találkozását, de rémülten hátrál, miközben az árus megsimogatja az arcát, és maga is noppera-bóvá válik. Kiderült, hogy ezek a noppera-bōk valójában csak álruhás mujinak.

Forrás:

Noppera-bō – Wikipedia

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán