004369911060985

Az obon (お盆) fesztivál Japán egyik gyönyörű, a halottiakról megemlékező tradicionális ünnepsége.

Több mint 500 éve megrendezendő buddhista eseménynek megható meséje van.

Maha Maudgalyayana Buddha tanítványa rádöbbent, hogy édesanyja szelleme az alsóbb világba esett és szenved.

Buddha tanácsára a tanítvány ételáldozattal felszabadítja édesanyja lelkét a gyötrelem alól, aminek sikérre örömtáncot végül lejtett.  

Az ünnepség a Felkelő nap országában általában 3 napig tart, azonban különböző időpontokban ünneplik.

Ennek oka, hogy a hagyomány szerint a holdnaptár 7. hónapjának 15. napjára esik. Viszont a Gergelynaptár behozatalával a régiók különbözőképpen reagáltak erre.

Így gyakorlatilag 3 Obon fesztivált lehet elkülöníteni.

Mikor ünneplik?

A „sichigatsu obon” (júliusi obon), amelyiket július 15. körül tartják Japán keleti részén például Tokióban és Kantóban.

A „hachiigatsu obon” (augusztusi obon) időpontja augusztus 15. tájékán van, a legtöbb helyen ebben az időpontban tartják a fesztivált.

Végül a „kyū obon”-t (régi obon) aminek dátuma eltérő, mivel hagyományosan a holdnaptár hetedik hónapjának 15.- napján ünneplik. Ezt a Chūgoku, Shikoku területén rendezik.

 

Miért ünneplik?

A Buddhista hit alapján úgy gondolják, hogy ebben az időpontban minden évben az ősök szellem visszatér erre a világra, hogy meglátogassa az ott élő rokonait.

Ezért Obon első napján az emberek hagyományosan a családjuk sírját megtisztítják, rendbe rakják, lámpákat helyeznek el ezzel mutatva utat a szellemeknek.

Feldíszítik a házi oltárt és ételáldozatot visznek oda, hogy hazahívják őseik lelkét.

Egyes régiókban a házak bejáratánál is tüzet gyújtanak.

Bon odori, ami persze hozzá tartozik…

Az ünnep keretében bemutatják a tradicionális  „bon táncot”, ami egy ismétlődő mozdulatsor a japán taiko dobok ritmikusára.

Ezek a lépések tájegységenként eltérők lehet.

A helyi lakosok hosszú menetsorban, könnyű pamut kimonóba öltözve táncolják, végül a yagura színpadon be is mutatják mozdulataikat.

Rendszerint a helybeliek szívesen tanítják meg a turistáknak táncukat, így ezeken a fesztiválokon nyugodtan lehet csatlakozni a kívülállóknak.

A lámpások elengedhetetlen kellékek!

Az ünnepség végén a családok segítenek a szellemeknek visszatérni a sírba, ahol úgynevezett chochin lápákkal világítanak utat nekik.

Az elmúlt években szemet gyönyörködtető, úszó lámpások fényei lepik el ilyenkor a folyókat, így vezetve vissza az elődök lelkét az égbe.

A kiotói máglyák fénye…

A leghíresebb Obon fesztivál a kiotói Diamonji, ahol 200 m magas kráter alakú máglyák épülnek a hegyoldalakban.

Ezeket szépen, lassan egyenként gyújtják meg és az egész városban láthatók.

Érdemes meglátogatni még az ősi hagyományokat őrző Hokkai Bon Odori fesztivált is, vagy a táncos egy hetes Gujo Odori ünnepséget Gujo-ban.

Források:

Wikipedia

https://www.japan-guide.com/e/e2286.html