004369911060985

Az omotenashi szó szerint vendégszeretet jelent – a kifejezés a 2020-as tokiói Olimpia óta lett ismert, amikor a külföldi sportolók megismerkedtek az igazi japán vendégszeretettel. Az omotenashi során a japán vendéglátó kiemelt figyelmet fordít vendégére és a vendéglátás részleteire, emellett képes megérezni a vendége szükségleteit.

Az omotenashi eredete

Úgy tartják, hogy az omotenashi Sen no Rikyutól, a teaceremónia (chakai) nagyatyjától származik. A teaceremónia alatt minden egyes apró mozdulat és részlet számít: nemcsak a ceremónia vezetője, de a vendég is részese a különleges élménynek, melyhez az ichigo ichie szellemisége hozzájárul (ichigo ichie = egyszeri, megismételhetetlen). A teamesterek nagyon alaposan készülnek fel az egyes teaceremóniákra, ezzel is tiszteletüket fejezik ki a vendégük és a szertartás felé. A chakai fő célja a legjobb tea felszolgálása.

A teaszertartás során végig megtapasztalhatjuk az omotenashit, melyben a vendéglátó és a vendég összekapcsolódik.

A nyugati és a japán “szolgáltatás” közti különbség

A nyugati felfogásban a szolgáltatás (service) során a szolgáltatást adó és a vendég között tranzakció zajlik (többnyire pénzügyi, hisz fizetünk a szolgáltatásokért). Az omotenashi során viszont a vendéglátó nem vár viszonzást. Míg nyugaton szokás például az étteremben borravalót adni, ez egy japán teaceremónia esetében kimondottan visszatetsző lenne.

Az omotenashit a vendég alig veszi észre – az európai kultúrákban egy-egy szolgáltatás igénybe vételekor fontos, hogy a vendégnek tudomása legyen arról, hogy épp kap valamit (aminek ellenértéket kell majd fizetnie), azonban Japánban pont az a fontos, hogy az omotenashi (vagyis a vendéglátás) szinte láthatatlan maradjon.

Manapság is átélhetjük az omotenashi élményét, ha Japánban járunk: akár egy teaceremónia során, az étteremben, üzleti kapcsolatokban, vagy ha csak egyszerűen vendégségbe megyünk valakihez.

Forrás:

https://www.toki.tokyo/blogt/2015/6/24/omotenashi-japanese-serving-philosophy