004369911060985

Sakurajima (桜 島,  magyarul „Cseresznyefavirág-sziget”) egy a napjainkban is aktív rétegvulkán – mely korábban önálló szigetként létezett, ám a vulkanikus működésnek köszönhetően ma már félsziget – Japán déli részén, a Kyushu szigetén található Kagoshima prefektúrához tartozik.

sakurajima japán vilkán kitörés legaktívabb vulkán

A Sakurajima vulkanikus tevékenysége 1955 -ben vált igazán jelentőssé, és a vulkán azóta szinte folyamatosan kitör. Évente több ezer apró robbanás történik, amelyek a hamut néhány kilométeres magasságba dobják a hegy felett.

A rétegvulkánnak három csúcsa van, a Kita-dake (északi csúcs), a Naka-dake (központi csúcs) és a Minami-dake (déli csúcs), amely jelenleg aktív.

Sakurajima Vulkán Obszervatóriumot 1960 -ban hozták létre e kitörések nyomon követésére.

sakura jima japán aktív vilkán sziget

A vulkán megfigyelése és a nagy kitörések előrejelzése különösen fontos, mivel sűrűn lakott területen fekszik, Kagoshima városának 680 000 lakosa mindössze néhány kilométerre van a vulkántól. A város rendszeresen végez evakuálási gyakorlatokat, és számos óvóhelyet építettek, ahol az emberek menedéket találhatnak a lehulló vulkáni törmelékek elől.

Sakurajima egyébként a Kirishima-Yaku Nemzeti Park része, és lávafolyásai jelentős turisztikai látványosságok. A vulkanikus hegy környékén számos melegvizű forrással körülvett üdülőhely található.

A Sakurajima egyik fő mezőgazdasági terméke egy hatalmas kosárlabda méretű fehér retek a Sakurajima daikon ( 桜島大根)

sakurajima daikon óriás retek japán vulkán kitörés

A nagy kitörés – avagy az Istenek haragja?

Az 1914. január 11-én a Sakurajima több, mint egy évszázad szunnyadás után ismét kitört. Ez volt a legerősebb vulkánkitörés a huszadik századi Japánban.

A kitörést megelőző napokban szinte minden lakos elhagyta a szigetet; több nagy földrengés figyelmeztette őket arra, hogy a vulkán életre kelt és ki fog törni. Egy nappal korábban, egy nagyon nagy földrengés rázta meg a térséget, amely 58 embert ölt meg. Ekkor már világossá vált, hogy a hegy szinte biztosan fel fog robbanni.

Azonban mégsem ez történt, hegy teteje mégsem robbant szét, és a lávafolyások kitöltötték a sziget és a szárazföld közötti szűk tengerszorost, félszigetté alakítva azt.

sakurajima japanán vulkán

Japánban egyébként nagyon ritka a lávaáramlás, mivel az itt található magma szilícium -dioxid tartalma elég magas, ezért aztán a robbanásveszélyes kitörések sokkal gyakoribbak.

A lávaáramlások Sakurajimában hónapokig folytatódtak.  A sziget egyre nőtt, és elnyelt néhány kisebb szigetet a közelben, míg végül egy keskeny földszoros kötötte össze a szárazfölddel. A Kagoshimai -öböl egyes részei jelentősen sekélyebbek lettek, és az árapályt magasabbra emelte.

sakurajima ukiyo e japán aktív vulkán

Sakurajima Ukiyo-e ábrázolása

Érdekesség: Ez a kitörés ihlette az 1914-es Istenek haragja c. filmet.

A némafilm egy amerikai tengerészről szól, aki a Yamaki családhoz érkezik, miután hajótörést szenved az óceánon.

A tengerész (Borzage) beleszeret a japán család lányába (Aoki), nem tudva arról, hogy egy Kami megátkozta a lányt, úgy, hogy ha férjhez megy, egy közeli vulkán kitör és elpusztítja az egész szigetet, amelyen a család él.

Baallagó Petra

Forrás: https://www.kagoshima-yokanavi.jp/en/spot/10021 

Képek:

https://sakurajima-volcano.weebly.com/

www.ukiyo-e.org

https://www.livescience.com/56067-scientists-forecast-sakurajima-major-eruption.html

error: Content is protected !!