004369911060985

Taizō-in (退 蔵 院) a Myōshin-ji Rinzai Zen buddhista templom legrégebbi altemploma.

taizo in kyoto kioto zen buddhizmus japán kert zazen meditáció

Alapítója Muinsoin zen pap volt 1404-ben.

Az eredeti templom épületek az Ōnin háború (1467-1477) során leégtek, de ezeket később újjáépítették.

Maga a templom nem olyan különleges, azonban kertjei annál inkább.

A kertek telis tele vannak örökzöld növényekkel, mint például kamélia, fenyő és egy nagyobb japán esernyőfenyő.

A sanmon azaz a templom együttes fő bejárati kapuja Yakuimon-stílusú kapuként ismert és az Edo-korszak (1603-1867) közepén épült. A kapu két központi oszlopból és két tartó oszlopból áll és egy elegáns, letisztult bejárattal szolgál a komplexum számára.

Nemzeti kincs

Ezen át juthatunk be a templom együttesbe, amelyet több mint 600 éve keresik fel a környéken lakók. A Myōshin-ji kiotói templom együttes vonzereje egyediségéből fakad, melynek része egy híres tájkert, de Josetsu remekműve a Hyōnen-zu is megtekinthető, amely Japán egyik legrégebbi fennmaradt tusfestménye. Címe: Harcsa fogása tökkel (紙 本 墨 画 淡彩 瓢 鮎 図). 1413 körül készült és ez egy japán nemzeti kincsként tartják számon.

Hyōnen-zu hyonenzu taizo in kyoto kioto japán kert buddhizmus kőkert szikla kert

Kiotó és a zen buddhizmus

Kiotó amúgy is régóta a zen buddhizmus szíve Japánban. A zazen és a csend elválaszthatatlan fogalmak. Ebben a templomban a látogatók maguk is megtapasztalhatják a zen élményt és ki próbálhatják a zazen meditációt is.

Egy zen pap segítségével nyerhetünk bepillantást a zen meditáció gyakorlásába, de megismerhetjük a zen buddhizmus jelentőségét a japán kultúra részeként is.  A meditációs foglalkozásnak díja van (2500 jen) és magába foglalja a belépő díját, a tárlat vezetést és meditációt is.

Nem csak zen élményben lehet részünk, de megtekinthetjük az templom különleges kertjeit és a komplexum többi részét is.  Ebben a templomban a kövek a japán kert kulcs fontosságú szerkezeti elemeiként jelennek meg.

A kőkert a Motonobu no Niwa

Egyetlen kő elegendő, hogy a kert egészét kiemelje. Gyakori, hogy a köveket kombinálva helyezik el és akár szimbolikus jelentésük is lehet, mint például hegyek.

A Taizo-in különösen ismert impozáns kő kertjéről. Valójában három kertje van, mindegyik más-más esztétikai vonzerővel: egy száraz tájkert (karesansui, magyarul ejtsd: kareszanszui), egy sziklakert és egy kaiyu-stílusú kert.

A száraz tájkert általában olyan kertet jelent, amely főként sziklákat és víz nélküli növényeket használ a hegyi és vízparti tájak ábrázolására, míg a főként sziklákból és kavicsokból álló száraz tájkertet sziklakertnek nevezzük. A száraz tájkertek különösen mélyen kötődnek a zen buddhizmushoz.

taizo in kyoto kioto zen buddhizmus japán kert zazen meditáció motonobu no niwa

Az itteni száraz táj kert nagyon híres. Kano Motonobu, egy festőművész alkotta meg és Motonobu no Niwa néven híresült el.

A Motonobu no Niwa-ban fehér homokot (kavicsot) szórtak ki, amely egy tóhoz hasonlít. Ennek hátulján sziklák találhatók, amelyek egy vízesést jelképeznek. A kövek a hegyeket szimbolizálják, amely kőhíddal van átívelve.

taizo in kyoto kioto zen buddhizmus japán kert zazen meditáció motonobu no niwa

A Yoko-en

A másik híres kert a Yoko-en. A Yoko-en (a tó és séta stílusú kert) és egy suikinkutsu (magyarul ejtsd: szuikinkucu), azaz egy kő mosdó, amelyben a vízcseppek tisztán visszhangoznak egy rejtett földalatti kamrában szintén a hely egyik fénypontja. Ezek a történelmi kincsek lenyűgözik a templom minden látogatóját. Nem véletlen, hiszen a huszadik század egyik mester tájkert-tervezője építette.

A Yoko-en egy kaiyu-stílusú kert, központi eleme egy valódi vízzel teli tavacska, melynek hátulján egy vízesés található, amelyet a Motonobu no Niwa-hoz hasonló módon szimbolikusan vannak elhelyezve.

taizo in kyoto kioto zen buddhizmus japán kert zazen meditáció yoko en

 A Motonobu no Niwa-val ellentétben, ahol örökzöld fák vannak elrendezve, hogy kifejezzék a kert örök és változatlan jellegét, a Yoko-en kertet lombhullató fákkal ültették be, amelyek az évszakok függvényében változnak. Ez ritka egy zen templomban, és eleganciát kölcsönöz a rendezett kompozíciós szépségnek.

A Yoko-en bejárata közelében található az Inyou no Niwa (Sötét és Fényes Sziklakert), egy yin és yang sziklakert. A jin-kert fekete homok és a jang-kert fehér homok kontrasztja a dolgok kettősségét fejezi ki. A kavicsba gereblyézik a víz hullámzásait jelképező samon (ejtsd: szamon fodrozódási jeleket). Nyolc szikla a yin-kertben és hét a yang-kertben egy kitűnően kiegyensúlyozott képződményben helyezkedik el. Ennek a számnak is jelentősége van, hiszen a tizenöt ősidők óta a tökéletesség jelképe, állítólag. A kert közepére ültetett cseresznyefa a kettősség fúzióját szimbolizálja.

taizo in kyoto kioto zen buddhizmus japán kert zazen meditáció yoko en

Források, képek:http://www.taizoin.com/en/

Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=222922

Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=222923

Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=222925

CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=904572