004369911060985

A Yōkan 羊羹(ようかん)egy hagyományos japán wagashi fajta. Lényegében vörös bab paszta, amelyet összekeverve agar agarral egy zselés állagú édességet kapunk.

Hagyományosan kétféle yōkan létezik: a Neriyōkan, amelyhez nagy mennyiségű agar agar van hozzáadva és elég kemény, valamint a Mizuyōkan, amely kevés agar agart tartalmaz és puhább.

A yōkan cukortartalma magas, ezért az eltarthatósági ideje és hosszabb, mint úgy általában a japán édességeké. Ez egy kedvező tulajdonság, ráadásul a tárolása nem is macerás, száraz helyen, szobahőmérsékleten akár 1 évig is eláll.

Gyakran sport kiegészítő táplálékként is használják, mivel gyorsan lebontja a szervezet, ráadásul a vörös babnak számos kedvező hatása van.

Eredetileg Kínából származik és egy kis költői túlzással akár azt is állíthatjuk, hogy ez a mai gumi cukor egyik őse.

Hagyomáynosan ugyanis úgy készítik, hogy a birka csontjából levest főztek, mint ahogy mi hagyományosan a kocsonyát.

Nem véletlen, hogy a yōkan kanjija a: 羊 (birka) + 羹 (sűrűbb fajta leves) összetételből áll. A buddhista szerzetesek közvetítésével került át Japánba a Kamakura korban. Mivel a zen buddhizmus az állat feldolgozását és a hús fogyasztást tiltja, ezért Japánban vörös azuki babból és búzaliszttel vagy kuzu (葛) porral oldották meg a sűrítést. Később, amikor feltalálták az agar ragart, a yōkan készítése elnyerte mai formáját. ( A kuzu egy Japánban is ős hosons kúszó növény fajta, amelynek számos pozitív hatása van az emberi szervezetre. A gyökerét használták fel régen ízesítésre és sűrítésre, ma pedig mint táplálék kiegészítő használják a cigaretta és alkohol függőség leszokásához, mivel csökkenti a szenvedély betegek vágyát- állítólag)

Régebben a yōkan nagyon drága édességnek számított, főleg az imo yōkan és a uiro yōkan fajták, mivel a cukrot nem tudták Japánban előállítani. Ezért is ízesítették kuzuval, amely egy édeskés ízt kölcsönzött a pasztának.

Ez akkor változott meg, amikor a Ryūkyū Királyságban és az Amami-szigeteken a 17. század után megkezdődött a barna cukor előállítása. A cukor ezután terjedt el Japán szerte és ezután a kuzu felhasználásával készült gyártási módszer elavulttá vált.

A yōkanról már az 1600-as évekből találtak írásos feljegyzéseket, ahol is Hideyoshi Toyotominak, mint ajándék mutatják be ezt a fajta édességet.  A yōkan fénykora az Edo-korszakban volt, ekkor tájt nyerte el a jellegzetes, téglalap formáját. Később a második világháború alatt a harctéren szolgáló katonák számára csomagolt étel csomagokban is előszeretettel használták, mint finomság és mint „energia szelet”.

Népszerűsége a mai napig töretlen. Kedvelt omiyage (vagyis ajándék), de a táplálék kiegészítők piacán is használják, pl. az Imuraya „SPORTS YO-KAN”, mivel gyors energiát ad a szervezenek, hamar lebomlik és nem tartalmaz túl sok kalóriát.

Nem is gondolnánk, de a Mizuyōkan a hagyományos osechi újévi étel egyik desszertje volt (főleg Japán keleti részén), de mára nem feltétlenül kap helyet a menüben. Nyáron hűtve fogyasztják. Ezt egy fakeretes tárolóban alakították téglalap formára, majd felszeletelve adták hozzák az újévi menühöz.

Nagyon kedvelt a gesztenyével, zöld teával is ízesített változat, de számos más ízesítés is fellelhető a piacon.

Szeretnénk egy wagashi kínálatot is bevezetni az Omiyage World japán webáruház kínálatába. Elsőként ismerd meg a 3 nálunk kapható  yōkan-t:

Ogura Tsubuan: ízletes, édes azuki bab egész bab darabokkal

Honneri Koshian: Édes Azuki bab paszta

Matcha Koshian: Édes azuki bab paszta zöld teával keverve

Ha szeretnél egy jó wagashit enni, ezt mindenképpen érdemes kipróbálni!

Forrás:

https://ja.wikipedia.org/wiki/%E7%BE%8A%E7%BE%B9

https://web.archive.org/web/20140528034142/http://www.wagashi.or.jp/monogatari/shiru/

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán