004369911060985

„Nem látok, nem hallok, nem beszélek” – tartja a mondás a sokak által ismert 3 bölcs emberszabású majomról.

nikko majom japánlegenda

Neveik: Kikazaru (聞かざる), aki eltakarja fülét, Iwazaru (言わざる), aki a száját, és végül Mizaru (見ざる), aki a szemét. Japánul a majom szó „saru” (猿), ami azt is jelenti „menj el”. De hangzásában hasonlít a „zaru” (ざる) szóra is, mely a tagadást fejezi ki. A majmok nevei az adott igék (hallás, mondás, látás) tagadásai. 

A 3 majom üzenete univerzális, majdnem minden távol-keleti vallásban fellelhető, ám mégis Japánban a legismertebb, mert a Kōshin (庚申) vagy más néven Kōshin-shinkō (庚申信仰) népi hitvallás szerves része. A néphit szerint minden ember testében lakozik három Shan’shi-nak nevezett lény, akik számontartják az ember jó és gonosz cselekedeteit. Minden év 60. éjjelén elhagyják a testet, hogy jelentést tegyenek Ten-Tei istenségnek. Ő osztja ki a büntetést a gonoszságokért; betegségekkel, az emberi élet megrövidítésével, vagy épp halál formájában. Ezért a hívők lehetőségeik szerint próbálnak a legmegfelelőbben viselkedni. Azok pedig, akiknek ez nem sikerül, mindent megtesznek azért, hogy azon a bizonyos éjszakán ébren maradjanak. Ez az egyetlen mód, hogy megakadályozzák, hogy a Shan’shi-k elhagyják a testüket.

Ez a népi hiedelem a taoizmussal került át a japán kultúrába először a Heian-korszakban (794-1185) az arisztokráciához, később, az Edo-korszakban (1603-1867) széles körben is elterjedt a japán nép körében. A néphit szerint a 3 majomnak kellett volna biztosítania, hogy az emberek rossz cselekedetei ne kerüljenek napvilágra. De a rossz nem csak a cselekedeten keresztül juthat az ember lelkébe, hanem akkor is, ha látja azt, vagy épp hall róla. Ezért az embernek mindenképp meg kell mentenie saját lelkét a Gonosztól. Ehhez védővarázslatra van szüksége. Olyan mágikus szavak kimondására, melyek megakadályozzák a lélek megkísértését. Ezért olyan beszédes hát a 3 majom neve: „Nem látni a Démont, nem hallani a Démont, nem kimondani nevét a Démonnak”.

Sajnálatos módon a nyugati kultúra erősen elferdítette a 3 majom üzenetét. Nem a rossztól való megszabadulást, hanem annak tagadásáról szól. A hétköznapi életben sok olyan dolog van, mely az erkölcs ellen szól, mi, emberek mégis fittyet hányunk rá. Mi magunk is megtesszük, és nem vesszük észre, hogy a rossz a szemünk előtt történik. Ezért a „nem látok, nem hallok, nem beszélek” mondás az egyik legjobb alibi, melyet a szervezett bűnözés csoportjai is előszeretettel használnak.

japán közmondás nem látok nem hallok, nem beszélek

Ballagó Petra

Források:

https://symbolsage.com/three-wise-monkeys/

Three wise monkeys, a two thousand years symbol explained

https://www.atlasobscura.com/places/three-wise-monkeys-of-toshogu-shrine

https://exploringyourmind.com/three-wise-monkeys-at-the-toshogu-sanctuary/