004369911060985

Japán omotenashi kultúráját egy onsen ryokanban (magyarul ejtsd: onszen rjokan) lehet talán a leginkább autentikus módón megismerni. Sokan azt mondják, hogy az onsent egyszer az életben ki kell próbálni! Legutóbbi blog bejegyzésemben az onsenekről általában beszéltem, ma a terítéken a legjobb onsenek lesznek Japánban.

hakone wellnes hotel, onsen, ryokan, japan Hakone Airu Onsen ryokan

A japánok imádnak onsenbe járni. 3000 onsen ryokan található Japán szerte, Hokkaidō-tól Okinawáig. Korábban már beszéltünk arról, hogy alakult Japánban az onsen kultúra és miért szeretnek a japánok onsenekbe járni. Az onsenek jótékony egészségi hatásai és a spirituális megtisztulás, amely a fürdőzéssel jár, szintén szóba kerül a korábbi blog bejegyzésben. A mai bejegyzés fókuszában az onsen ryokanok, azaz a hagyományos onsen hotelek állnak.

A fürdőzés, a gasztronómia és a vendéglátás között szoros kapcsolat épült ki, ezért az onsenbe látogatás mondhatni hat az összes érzékszervünkre, nemcsak a testünkre. A legnevesebb onsenek általában festői környezetben vannak, többségük hagyományosan japános kinézetű és a fürdőzés mellett fókuszban van a pihenés (legyen aktív vagy passzív pihenés is az) és a finom ételek. A ryokanokban gyakran kaphatunk kaiseki-t, azaz hagyományosan prezentált tipikus japán ételeket, melyek közös jellemzője, hogy egy esztétikus tálcán szolgálják fel őket, csodaszép japán porcelánokon, teával, szezonális fogásokkal és a helyre jellemző étel különlegességekkel. Gyakran tatamis szobában, pici asztalka mellett foglalunk helyet, egy párnán ülve, yukatában. A ryokan személyzete nagyon udvarias és ahogy Japánban mindenhol, az omotenashit itt exponenciálisan érzékelhetjük.

Többször is volt szerencsém ellátogatni japán onsenbe. Az egyik ilyan onsen, ahol több alkalommal is voltam Meiji Onsen volt Naganoban, Chino város közelben. Az onsen a naganoi hegyekben helyezkedik el, egy kis csörgedező, hegyekből érkező patak mellett. Chino városból egy 15-20 perces autó úton jutunk el az onsenhez, ahol kezdetben az aranyos japán kisváros, majd kisebb tanyák, végül egy szerpentines úton emelkedünk fel az onsen ryokanhoz. A környéken nagyon jókat lehet túrázni, aranyos tavak taláhatók a közelben. Az onsen ryokan egy kellemes kedves hely. Amikor ott jártam, egy japán házaspár tulajdonában volt, akik életük nagy részében szívvel lélekkel üzemeltették a szállodát. Nem volt sok szobája, de azok tatmis, hagyományos japán szobák voltak. Minden vendég kapott egy yukatát, amelyben a ryokanban tartózkodott. Nagy aulája volt, az egyik fal szinte csak ablakból állt, ahol a kandalló mellett a fotelekből nézhették a vendégek a patakot és a hegyeket. Az aulában van egy aranyos textilbábukból készült kompozíció, amely az onbashira fesztivál egyik jelenetét ábrázolja, amikor az emberek a hatalmas farönköket kötéllel húzzák. Az étkezője szintén nagy ablakokkal volt körülvéve, hogy a látogatók minél többet lássanak a természet szépségéből. Mennyei ételeket kínálnak, az egyik nagy kedvencem az ayu hal grillezve volt. Az onsen rész maga kicsi, de nagyon kellemes volt, tökéletes a lazításra és a pihenésre. Szintén nagy ablakokkal körbe véve, hogy végig a természet közelébe érezzük magunkat. Van rotenburoja is az onsennek, azazkülső medencéje. Az onsen belső részeinél az előmosakodó mellett helyet kapott egy meleg vízes medence és egy hideg vízes medence is, ahol a magasból, a falból omlott alá a hideg víz. Az onsen környéke is ápolt és nagyon rendezett. A patak mentén hosszan le lehet sétálni. Télen a tulajdonos slaggal vízet spriccel oly módon, hogy azok a nagy hidegben különböző alakzatokat vegyenek  fel. Majd ezeket a szobrokat megvilágította, fokozva ezzel a hely téli látványának különlegességét. Ahogy sétálunk lefelé a patak mentén, kősziklák, fák azt az érzést keltik, mint ha nem is a 21.században járnánk, hanem vissza csöppentünk volna kicsit a múltba. A tulajdonos kedves kis tárgyakat is elrejtett a kornyezetbe, pici szobrokat, nagy kancsókat. A falon láthatunk egy fényképet 1888-ból, akkor alapították ugyanis ezt a kis családias hotelt. Ez az egyik kedvenc helyem Japánban.

Meiji onsen, tateshina, chino, nagaon, japán tradícionális onsen

Néhány képem Meiji onsenről és a környékről:

Meiji onsen, japán, vízesés
meiji onsen, japán, tateshina, nagano, természet
meiji onsen, nagano, japán, természet, japán alpok
meiji onsen, nagano, japán, alpok Japánban, víz, patak
útmenti szobor, emlékmű, japán, nagano, meiji onsen
suwa ko, nagano, japán alpok
suwa ko, japán alpok, természet, nagano
kaiseki, japán étel, japán gasztronomia
onbashira, művészet, hagyomány, japán, nagano, matsuri, fesztivál

A másik omsen ryokan, ahol alkalmam volt járni, Miyajima szigetén található, közvetlenül az Itsukushima Jinja közelségében, a nagy vízben álló Tori kaputól nem messze. A ryokan egy hagyományörző, régi hotel, igen kedvelt és híres Japánban. Az ételek itt is fennségesek, a szobák tatamival vannak borítva és futonokon alszanak a vendégek. Ez egy lényegesen nagyobb onsen, mint a Meiji onsen, ami inkább egy családias hely. Az ebédlője hatalmas, szintén tatamis, ahol este kimonóban szolgáljék fel a kaiseki vacsorát, pici asztalkákra helyezve a helyi jellegzetes ízekből gondosan válogatva. Maga az onsen is nagyobb, szintén szét van választva a férfiak és a nők territóriuma. Érkezéskor kaptunk egy yukatát és egy zorit, tabival. Nagy aulája van, ahol mindig talál valaki valami japános bájt, páldául hina matsuri babákat kikészítve (mivel. Séta távolságban van Itsukushima szentélye és a Tori, ezért őszintén szólva annyira izgatott voltam, hogy a ryokan belső részleteire nem is figyeltem annyira, helyette amint lehetett, átváltottam yukatába és estig a szentély és a tori szépségében gyönyörködtem. Éppen apály volt, ezért, egészen a tori lábáig besétáltam. Messziről is hatalmas, mégis amikor mellette álltam, eltörpültem. Űriási fa oszlopokon áll a vízben, a lábánál a kagylók megtapadtak, ahol dagály idején víz fedi. Látszik rajta, hogy rendszeresen karban van tartva, a toriknál használt narancssárgás piros festék szépen mutatott rajta. Kőlámpások övezik a partot, amelyek igazán különleges látványt nyújtanak a torival és az oszlopokon álló Itsukushima jinjával együtt. Másnap reggel aztán egy idegenvezető segítségével körbe jártuk a környéket. Narához hasonlóan Itsukushima szgetén is szabadon járnak az őzek és mindig örülnke egy két shika senbeinek.  

miyajima, hiroshima, itsukushima jinja, Japan Miyajima Tori-ja

Ezek az onsenek voltak a személyes kedvenceim, de azt hiszem két onsen meglátogatása még kevés ahhoz, hogy képet kaphassunk egy ekkora ország mély gyökerekkel rendelkező kultúrájáról. Ezért csináltam egy kis kutatást és igyekeztem a Booking.com, a Tripadvisor és a Japan Today honlapok segítségével felállítani egy onsen ajánló listát azoknak, akiket érdekel. Ha valaha tervezel Japánba utazni, nézegesd meg, hátha találsz egy onsent útvonalad közelébe. Ha már jártál esetleg onsenben és van javaslatod, hova érdemes ellátogatni és nincs rajta ezen a listán, akkor kérlek ne habozz, írj nekem és kiegészítem!

Leghíresebb onsenek Japánban a teljeség igénye nélkül:

Beppu Onsen- Oita

Beppu az egyik legrégebbi és leghíresenn japán onsen város. A Beppu Hatto, Beppu-Kannawa, Kankaiji, Hamawaki városokrészekből tevődik össze.

Ginzan Onsen- Yamagata

A Ginzan onsen Abanazawa városában található, az “ezüst bánya onsen” a neve jelentése. Az Oshin tv dráma kapcsán híresült el, de a miocén korból is találtak erre fosszíliákat, ezért turisztikailag is igen kedvelt és látogatott hely.

Kuokawa Onsen- Kumamoto

A Kuju és Aso hegyek között található Kumamoto város egyik kedvelt onsene. Számos megfizethető onsen ryokan található erre, a városkának pedig nosztalgikus megjelenése van- Kedvelt túra hely a környék maga is, számos kikapcsolódási lehetőséggel.

Gero Onsen- Gifu

Japán egyik festői részén, Gifu megyében, nem messze Takayama városától található a Gero onsen. Japánban ez az Onsen nagyon hires, több tv műsor is bemutatta.

Kaisekiyado Suihoen- Gifu

Suihoen egy hagyományos onsen ryokan nem messze a festői Shirakawago Gassho-tól, Gero-ban, Gifu Prefektúrában. Az egyik leghíresebb japán onsen, ahol tradícionális ételekkel várják a látogatókat. A helyi Hida marha hús és rizs nagyon hires. Ebben az onsenben is van privát rotenburo a szobákhoz.

Noboribetsu Onsen- Hokkaido

Noboribetsu Onsen Hokkaidó egyik legismertebb onsenje. Maga a forrás 45-90 Celsius fokos is lehet, és nagyon bővízű, magas ásványi tartalommal.

Daiichi Takimotokan- Hokkaido

Yufuin Onsen-Oita

Yufuin egy nagyon aranyos onsen városka, nagy hegyekkel körbe véve, nem is olyan messze Fukuokától. Szintén kedvelt helyszíne az onsenekről szóló tv műsoroknak. Kellemes kikapcsolódást nyújt maga a város is, kávézókkal, éttermekkel, boltokkal.

Yuyake Koyake – Hyogo

A Yuyake Koyake onsen (Himeji, Hyogo Prefektóra) hires arról, hogy privát onseneket bérelhetünk magunknak a szobánkkal. Az onsen 17 szobája mindegyikéhez tartozik egy rotenburo. Kizárólag helyben termelt zöldségeket és gyümölcsöket kínálnak fel az étteremben.

Hotel Wakamizu- Hyogo

Takarazuka városa egy onsen város, amely nagy hangsúlyt fektet a hagyományok megőrzésére. Ennek fényében aki ide látogat, az belecsöppen egy hagyományos Japánba. Természetesen kaisekit kínálnak vacsorára.

Takaragawa Onsen- Gunma

Szintén egy Japán szerte hires onsen, festői környezetben.

Kusatsu onsen- Gunma

A Kusatsu onsennek van a legnagyobb víz hozama Japánban. Egyes források szerint 32000 liter víz tör fel percenként a mélyből. Ennek köszönhetően tele van hotelekkel, ahol kedvükre pihenhetnek az emberek és kereshetnek gyógyírt izom fájdalmaikra, egyéb bajaikra

Hotel Matsumotoro- Gunma

Gunma prefektúra nincs messze Tokyo-tól. 2 órára találjuk Ikaho városkát (Ikaho machi, Shibukawa-shi, Gunma), állítólag már a szamurájok körében is nagy népszerűségnek örvendett. A külső medencéből festői látvány tárul elénk, de kellemesen relaxálhatunk a belső medencében is. A Haruna tó és a Tomioka Selyem malom a közelben taláható, így az onsenezés mellett egy kellemes kirándulós hétvégét lehet itt eltölteni. A hotel kaiseki ételeket kínál esténként a vendégeknek, amely különleges ünnepélyességet kölcsönöz. Továbbá rendelkezik karaoke szobával is, ha a stresszt éppen egy-két óra énekléssel kívánnánk oldani.

Bessho onsen- Nagano

Bessho állítólag a legrégebbi onsen város Nagano prefektúrában. Nincs túl messze Tokyo-tól, ezért akár egy hétvégi kikapcsolódást is érdemes ide tervezni. A város maga tüneményes és vonattal könnyen megközelíthető. A Kamakura időkből eredeteztetik a várost, a 12.-14.századból és könnyen körbe sétálható, miközben vásárolgatunk, beülünk egy kis teázóba. Aranyos szentélyeket is gyakran láthatunk az utcákon, vagy ellátogathatunk a Kitamuki Kannon templomba, amelyet a kilencszázas években alapítottak a Heian korban. Kannon a megbocsátás buddhista istene. Nem messz található a Jorakuji Múzeum, ahol Hokusai néhány ukiyo-e alkotása is megtekinthető. A múzeum mögött pedig évszázados ciprus erő van, ahova mindenképp érdemes ellátogatni. A Bessho Templom is a közelben fekszik, ahol egy Noh színpad is található. A Noh színpad háttere itt nyitott és a völgyre néz.  Itt érdemes még megnézni az Anrakuji Zen templomot is, amely  a Kamakura korban tanító központként működött. Különlegessége a nyolc szögű pagoda, egyedüli fennmaradt példánya Japánban. A Bessho onsen a Taisho-korban nyílt, 1921-ben, kicsit meg is őrizte ezért a régies hangulatát. Itt is kaiseki étkezést kínálnak vacsorára, helyi jellegzetes ételekkel.

Hazu Gassyo –Aichi

Az 5 szobájával, saját nappalis-hálós szobáival ez az onsen nagy hagsúlyt fektet a japán omotenashi kultúrára és arra, hogy mindenki a legnagyobb nyugalomban élvezhesse a pihenését.

Shirahama Onsen- Wakayama

Japán egyik legismertebb onsen komplexuma, számos természet közeli kikapcsolódási lehetőséggel.Wakayama emellett kedvelt turista központ.

Yubara Onsen Hakkei- Okayama

Okayama Prefektúra szép hegyes tájai elbűvölő kiránduló útvonalakat tartogat a látogatóknak. A Yubara onsen (Toyosaka város, Maniwa, Okayama Prefektúra) egy nagy történelmi múlttal rendelkező onsen, méltán kapta a “Bijin-no-yu” (美人の湯), vagyis a szép nő fürdője becenevet. Japánban nem túl gyakori a koedukált rotenburo (露天風呂), ahol a férfiak és nők együtt élvezhetik a kinti fürdőzés szépségét. A Hiruzen felföld kellemes egy napos túra kikapcsolódás innen, de aki szereti a vidéket és a természetet, itt jó helyen jár.  

Akiu Onsen- Miyagi

Sendai-tól nem messze található onsen, az egyik leghíresebb közép Japánban.

Sakunami Onsen- Miyagi

Tokyo-ból, a Tohoku Shinkansen JR vonalon két órás vonat út után érkezünk meg Sendai-ba, Miyagi Prefektúrába. Ha igazi japánosat szereténk látni, de nincs időnk túl messze utazni Tokyo-tól, érdemes ezt a városkát meglátogatni. Toholu, azaz Közép-Japán hegyes-völgyes felszíne számos túrázási ehetőséget kínál, de ez például a Nikka whisky szülőföldje is. A Sakunami onsen az Akiu onsennel ellentétben a vásoron kívűl található, mintegy 25 km-re, a hegyekben. Nagy történelmi múlttal rendelkező onsen, amely mondhatni igen sokat látott az évszázadok alatt. A hagyományokat mlyen őrzi, ennek fényében maga az onsen is igazi különlegesség. 5 onsen ryokan kapcsolható a Sakunami onsen vizekhez, amelyeket egy ót köti össze. Ezek a LaLa Resort Hotel, Yunohara Hotel, Katakuri-no-Yado, Yosenkaku Iwamatsu Ryokan and Yuzukushi Salon Ichinobo, tehát ha megnéznéd a térséget, érdemes ezekbe szállást foglalni. Ha éppen nem az onsenben relaxálunk, vagy a rottenburo-ból élvezzük az évszázados fák festői környezetét, számos lehetőségünk van túrázni, helyi ajándékokat vásárolgatni, vagy megkóstolni a helyi édesség-különlegességet, az agemanjut vagy a dangot. Mivel nagy múltú városkáról van szó, és a japánok amúgy is jó történet mesélők, nem meglepő, hogy ehhez a helyhez is köthető valamilyen legenda. Az egyik ilyen a sólyom és a nyíl legendája. A Nara időkben (7.-9.-sz.) egy szerzetes az erdőben sétálva elkezdett egy madarat követni, aki elvezette Őt egy vízeséshez, amely mögött egy titkos forrást talált. A szerzetesnek a hely nagyon megtetszett, a különlegessége miatt Buddha jelének gondolta. Elkezdte elmesélni az élményét és a helyet másoknak is, meséiben a helynek gyúgyító ereje volt: ha valaki iszik a forrásból, meggyógyul. Van egy másik történet is erről a forrásról. Minamoto no Yoritomo, a Kamakura shogunátus alapítója a környéket fedezte fel katonáival. Amíg a katonák pihentek, Minamoto no Yoritomo vadászott és íjával egy sólymot lőtt meg, akit el is talált. Elindult megkeresni őt. Egy völgyben talál rá, ennél a meleg vízes forrásnál. Amikor megközelítette, a sólyom kitárta szárnyait és elrepült, nyoma sem volt sebesülésnek. Ezután Yoritomo oda vitte katonáit, hogy az onsen vízében pihenjenek. A tizennyolcadik század végéig ez az onsen nem volt ismert, csak a kiváltságosok tudtak róla. Aztán később megnyílt az átlag látogatók előtt is

Ha Japánban járunk, érdemes legalább egy onsenbe ellátogatni. Remélem ehhez sikerült adni egy kiinduló pontot és felkelteni az érdeklődést iránta.

Kertész Alexandra

Forrás:

www.japantoday.com

asia.nikkei.com

Prof. Tadanori Matsuda, Onsen – Heiße Quellbäder in Japan, https://www.de.emb-japan.go.jp/NaJ/NaJ1804/post_kultur.html

https://www.gov-online.go.jp/eng/publicity/book/hlj/html/201903/201903_04_en.html

https://www.meijionsen.jp/hotspring/

error: Content is protected !!