004369911060985

A torii (jap.: 鳥居) kapuk eredte a shintō vallásra vezethető vissza.

Az első kapu építésének dátumát nagyon nehéz meghatározni. Eredete valószínűleg az indiai torana-ra vezethető vissza és a buddhizmus közvetítésével került át Japánba. Ezt vette át a shintō és alakította át a saját formájára.

japán torii kapu sinto

Egy torii jelenléte a bejáratnál általában a legegyszerűbb módszer a shintō szentélyek azonosítására.

Ha utazgatunk, a térképeken a shintō szentélyeket is többnyire egy kis torii ikon ábrázolja.

Valószínűleg a 9. század környékén jelentek a Torii kapuk.  A legrégebbi, ma is létező kő torii a 12. században épült, és a Yamagata prefektúrában található Hachiman kegyhelyhez tartozik.

Jellemzően a torii fából készül, (ryōbu torii), jelenleg a Yamanashi prefektúrában található, 1535-ben épült Kubō Hachiman szentélyben található fa torii a legrégebbi Japánban.

japan torii kapu nagoshima

Számos formában léteznek. A legegyszerűbb változata a shinmei torii vagy chūren torii, ahol a két oszlop között egy-két egyszerűbb áthidaló van, amely lehet kötél vagy fa is. A myōjin stílusú torii díszesebb, ívesebb fajta megmunkált részletekkel.

shinmei torii japan kapu

E két nagy csoporton beleül több változat létezik, de mindegyikben van kettő hengeres oszlop, melyeken egy hosszabb, rajtuk túlnyúló gerenda és egy rövidebb keresztgerenda található.

Színe általában cinóberpiros.

japan torii kapu japán vallás shinto

A torii pontos jelentése máig vitatott kérdés. Maga az írásjel a madár és létezni írásjelekből tevődik össze, amelyet, ha magyarosítani akarunk, “ahol a madarak vannak/ léteznek” mondhatnánk. Azonban a torii-knak a madarakhoz semi köze.

Az egyik legenda a napfényes istennő Amaterasu előcsalogatásához kapcsolódik. Ez az “ama no iwato” (天岩戸) legenda.

Egy másik teória alapján a szellemek világába történő belépést szimbolizálja, „tōri-iru”- ból ((通り入る) rövidült le, amely jelentése a „haladj keresztül és lépj be”. Egyfajta határt jelentenek, amelyen túl már egy szent hely kezdődik. A kettő teória ott kapcsolódhat össze, hogy a japán hitben a madarak a kami hírnökei.

japan tori kapu

Tehát a kapu egy fajta szimbolikus határ, átjáró, melyen áthaladva egy nagyobb szentségű térbe érkezünk.

Nagyon nehéz meghatározni a kapuk számát Japánban, egyes becslések szerint 85 000 is lehet a felkelő nap földjén.

A leghíresebbek a teljesség igénye nélkül:

 Az Itsukushima szentély: Susanoo-on Mikoto isten három lányának felállított meseszép és misztikumokkal övezet kegyhelye bejárata egy 16 méter magas torii kapu, amely apálykor minden lakalommal vízbe merül, miáltal olyan hatást kelt mintha a víz felszínén lebegne.

Kiotó: a Fushimi Inari Taisha-ban az egymás után lévő, több ezer kapu sokasága, úgy van elrendezve, hogy a napsugarak áthaladjanak a gerendákon, és így egy varázslatos légkört teremt. Ezeken áthaladva mutatja az utat a templomhoz.

A legnagyobb torii a Heian-jingū sintó szentélyének bejáratánál található, amelyet 1895-ben építették Kiotó alapításának 1100. évfordulójának tiszteltére.

Magyarországon is találhatunk: Zagyvarón, Kecskeméten, Délegyházán, Budapesten.

Képek és források:

https://www.tokyocreative.com/articles/19082-story-of-the-torii

http://www.nihonbunka.com/shinto/blog/archives/000051.html

https://www.univie.ac.at/rel_jap/an/Bauten/Bekannte_Schreine/Itsukushima

By Torii_gate_variation.svg: Mukaiderivative work: Urashimataro (talk) – Torii_gate_variation.svg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8979572

jogtiszta képek

error: Content is protected !!