004369911060985

Fekvő buddha szobrokat számos helyen felkereshetünk Ázsiában. Talán az egyik leghíresebb közülük a bangkoki What Pho templom arany fekvő buddhája. Nem meglepő, hogy Japánban is van egy fekvő buddha, amely eredetileg bronzból készült, de idővel kékes-zöldes színt vett fel.

A Fukuoka prefektúrában található Sasaguriban található Nanzoin(南蔵院)templom ad otthont a világ talán legnagyobb bronzszobrának. Persze sokat keresgéltem a neten, hogy rábukkanjak, vajon melyik a legnagyobb bronzszobor, de nem sokkal lettem okosabb. A fekvő buddhák között teljes bizonyossággal ez az egyik legtekintélyesebb méretű.

Méretei lenyűgöző: 41 méter hosszú, 11 méter magas, és 300 tonnával már-már eltörpül mellette a híres, 13 és 15 méter magas, Kamakura és Nara óriás bronz Buddha szobrai. Előbbi 93 tonna, utóbbi egyébként 250 tonna.

nanzoin fekvő buddha

Miért lényegesek a Buddha pózok?

Három alapvető póz létezik a Buddha-szobroknál: ülő, álló és fekvő.

Japánban messze a legelterjedtebb az ülő póz, amely a meditáló Buddhát ábrázolja, a legkevésbé elterjedt a fekvő póz, amely Buddhát a halálakor a Nirvánába belépve ábrázolja (japánul nehan).

A fekvő Buddha sokkal gyakoribb a délkelet-ázsiai országokban, például Thaiföldön, Laoszban és különösen Mianmarban. Ez utóbbi ország áll közvetlen kapcsolatba ezzel a buddhával:

Nanzoin sok éve küld segélyt Mianmarnak és Nepálnak, és hálájuk kifejezésére a Mianmari Buddhista Tanács adott Nanzoinnak néhány Buddha hamvat. A Nehanzót azért építették, hogy elhelyezzék ezeket.

Állítólag amikor a Nara Daibutsut építették a 8. században, kis híján csőbe ment a kormány. A Sasaguriban található fekvő buddháról az járja, hogy a Nanzoin főpapja többször nyert a lottón.

nanzoin fekvő buddha

A Nanzoin története

Sokkal több van Nanzoinban, mint az óriás Nehanzo. A Nanzoin Temple egy nagy komplexum, számos kápolnával és szentéllyel a domboldalon szétszórva. Nanzoint 1899-ben költöztették ide a Kōya hegyről, a Wakayama-i hatalmas templomkomplexumból, amely a Shingon szekta központja.

Itt található egy nagy Fudō Myōō szobor, valamint Buddha tanítványainak 500 kisebb szobra (arhat), továbbá egy Inarinak szentelt szentély és egy szentély, amelyet Shichifukujinnak, Japán hét szerencseistenének szenteltek. Láthatjuk Kūkai szobrát is a Taishi (nagy tanító mester) teremben, aki Kobo Daishi tanítója is volt. Róla itt meséltünk korábban.

Becslések szerint évente egymillió ember keresi fel Nanzoint, bár sokan nem a Nehanzo, hanem a Sasaguri zarándoklat miatt jönnek.

nanzoin fekvő buddha

Mi a Sasaguri zarándoklat?

Japán legismertebb zarándokútja valószínűleg az 1200 km hosszú, 88-as shikoku templomi zarándoklat, amely a japán buddhizmus Shingon szektájának alapítója, Kobo Daishi köré épül.

Az évek során a Shikoku zarándoklat számos kisebb másolatát állították fel országszerte, különböző méretűek, a közel 2000 km hosszú Kyūshū szigetén lévő új zarándokúttól a 110 km hosszú Shodoshima zarándokútig a 100 méternél rövidebbekig, ahol egy templom 88 szobrot (vagy a Shikoku templomok mindegyikéből 88 földet) állít fel a zarándokok látogatására.

A Sasaguri zarándoklat ezek közé esik, körülbelül 44 kilométer hosszú, és 3 napig tart. A 19. század elején hozták létre, és sok mástól eltérően valójában kapcsolatban áll Kobo Daishivel, aki a közeli Wakasugi-hegyen töltötte az időt, ahol a Sasaguri zarándokhelyek körülbelül fele található.

A 88 helyszín közül csak 26 teljes méretű templom, a többi kis kunyhó szobrokkal vagy néhány esetben egyszerű emlékkővel. Nanzoin az útvonal első számú temploma, bár sok zarándok különböző templomokból indul. A zarándokút csúcspontja a 681 méteres tengerszint feletti magasságban található Okunoin a Wakasugi-hegy tetején található. A legtöbb templomban teaház és pihenőhely található.

A templomba a belépés ingyenes, bár a Nehanzo Buddha alatti imaszobába 500 jen díjat kell fizetni.

nanzoin fekvő buddha

Forrás: https://nanzoin.net/en/

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán