004369911060985

Hagyományosan nem ünnepelték Japánban az anyák napját egészen a múlt századig, amikor is a jelenlegi császár, Naruhito nagymamája, Kojun (magyarul ejtsd: Kodzsun) császárnő születésnapján (Márc.6.) elkezdték a szokást, amelyet 1931-ben hivatalossá is tettek. A két világháború között mint minden más nyugati szokást, ezt is eltörölték. A második világháborút követően tért ismét vissza és terjedt el széles körben.

A jeles nap minden év május második vasárnapjára esik. Május első hete, Április 29.- május 5. között eléggé sűrű a hagyományos Golden Week, Arany hét miatt.

Az anyák napját 母の日 (ha no hi) is, a Valentin-naphoz hasonlóan  széles körben ünneplik és a japán szolgáltató és vendéglátó ipar nagy mértékben épít rá.

“Okaasan haha no hi omedetou!” köszöntik így a gyerekek édesanyjukat a jeles napon.  Az ilyenkor kedvelt virág a piros szegfű (pedig nem is honos Japánban eredetileg), amely az anya  tisztaságát, kitartását és gondosságát szimbolizálja. Természetesen a kézzel készített ajándékoknak van a legnagyobb értéke, mint kalligráfiának, origaminak.

A japánok híresek különleges gasztronómiájukról. Az ételek szimbolikus jelentése számos ünnep esetén meghatározó. Az anyák napja ételeiben is felfedezhető a szimbolika. A tojás köré épül számos fogás, vélhetőleg (bár ez csak saját elmélet), a teremtést szimbolizálja.

Talán a legkedveltebbek a Oyakodon (magyarul ejtsd: ojakodon), a Chawanmushi (magyarul ejtsd: csavanmusi) és a Tamagoyaki (magyarul ejtsd: tamagojaki) tojásos ételek.

Az oyakodon egy rizses, husos tojásos egytálétel. A chawanmushi egy leves szerű étel, kissé saványkás ízű, szója szósszal, dashival és mirinnel van ízesítve. A tamagoyaki lényegében egy omlett, amely úgy van sütve, hogy hosszúkás hengert formáznak belőle, majd szeletekre vágják. (Serpenyőben lágyra sütik, óvatosan félbe hajtják, majd ismét félbe, így születik meg a tojásos henger. A tojás hasonló prezentálása jellemző például a sushi készítskor is – tamago nigiri-). A gyerekek ezen a napon különösen az anyukájuk kedvében járnak. A helyi szupermarket fala például telis tele volt ilyenkor gyermek rajzokkal, amelyet a gyerekek küldhettek be és anyák napján a kifüggesztett rajzokat megtekinthették együtt a mamájukkal. Sok sütemény készül a cukrászdákban erre az alkalomra, de gyakori, hogy a gyerekek maguk igyekeznek valami finomat készíteni az anyukájuknak. 

Ismét kaptunk néhány tippet Ballagó Petrától, a Magyar Furoshiki Klub egyik vezetőjétől, aki megmutatta, hogyan csomagolhatjuk be stílusosan és fenntarthatóan az ajándékunkat. Mivel itthon is a leggyakoribb ajándék a virág, ezért két virág kaspó csomagolási technikát mutat nekünk Petra. Ha érdekelnek hasonló technikák, akkor nézd meg, hogyan lehet nyuszi formában ajándékot csomagolni (nem csak Húsvétra), vagy tudj meg többet a Furoshikik világáról egy korábbi cikkünkben.

Elsőként egy egyszerű kaspó csomagolás, amellyel anyák napján kívűl is feldobhatjuk megunk kaspóinkat, mondjuk ha azok valamiért megrepedtek, vagy ha egy kis változatosságra vágyunk.

Az egyik szél mentén négyszer- ötször legyező szerűen behajtjuk az oldalt.

Saroktól 5-10 centire megfogjuk a behajtott legyező szerű hajtást és a kaspóhoz erősítjük egy gumival.

Másik oldalon ugyanezt megtesszük és a legyezőt betesszük a gumi alá. A kaspó kőrül kössünk egy dísz szalaggal egy masnit, hogy eltakarjuk a gumit. Kicsit húzzuk szét a széleket és kész is a díszcsomagolásunk.

A következő csomagolás néhány lépésében hasonlítani fog a hísvéti nyuszihoz, amit nemrég készítettünk.

Két sarkot az átló mentén összefogunk.

Kötünk egy erős, dupla csomót a kaspó felett.

Maradék két sarkot keresztbe a kaspó körül összekötjük. Arra kell oda figyelni, hogy itt a kaspó oldalához szorosan kössük oda a csomót, így nemcsak dekoratív lesz, de könnyű lesz szállítani is. Arról nem beszélve, hogy a sál, amiben kötjük, ideális kiegészítő meglepi édesanyánknak.

Írta: Kertész Alexandra

Képek és technika bemutatása: Ballagó Petra