004369911060985

Ikuchi (イくチ)

A folklór és a régi legendák, történetek olvasgatásának egyik legélvezetesebb része a különböző kultúrák közötti hasonlóságok és különbségek megismerése.

ikuchi youkai japán legenda folklor történetek

Japán például közismert arról, hogy változatos, néha ijesztő, sokszor azonban inkább csak furcsa népmeséi és legendás lényei vannak.

Nagyon sok legendás lény egyedi, de szép számmal vannak olyan lények is, a melyek hasonlóak ms mitológiában fellelhető lényekkel.

A YōkaiChallenge mai yōkaia, az Ikuchi szintén egy ilyen lény. A tengeri kígyók sok kultúrában elterjedtek, és gyakran erőszakos, dühöngő fenevadként ábrázolják a tengeri kígyókat, vérengző történetekben.

Ezzzel szemben ikuchi félelmetessége természetéből fakad. ak de az ikuchit számomra az teszi annyira érdekessé, hogy nem olyan erőszakos, és inkább természeténél fogva veszélyes.

De milyen lány is ikuchi valójában?

Az ikuchi hatalmas kígyószerű lény, aki a tengerben/óceánban él, Japán partjai közelében. Egészen az Edo-korszak óta tűnnek fel a mítoszokban.

Leggyakrabban ayakashi néven említik, bár ez a kifejezés általánosságban a megnevezése a természetfeletti lényeknek. Toriyama Sekien Konjaku Hyakki Shūi című munkájában az ikuchit ayakashiként nevezi meg, így valószínűleg innen származik az ezzel való azonosítás.

Amikor egy ikuchi útja keresztezi egy hajóét, a tengeri szörny beburkolja a csónakot a csápszerű testébe, majd köré tekeredve halad át rajta. A hajósoknak ilyenkor különösen a lény testéről lefolyó olajra kell figyelniük, hogy mielőbb megtisztítsák tőle a hajót, különben elsüllyedhetnek.

Számos történetben szerepelnek az Edo-korszakból, ahol hatalmas halként vagy valamilyen szörnyű kígyóként írják le őket.

Tanulság:

Ikuchi okozta problémákat nem mágikus erővel, avagy egy különleges tárggyal, isteni beavatkozással, kimagasló bátorsággal lehet megoldani! Ikuchi ellen az egyetlen menekülő út, ha szorgalommal és kemény munkával oldják meg ikuchi okozta nehzségeket. Azaz nem egy hőstett vagy egy híres harcos áll a középpontban, hanem bárki, aki képes keményen dolgozni és munkamorált mutatni. Erről Japán amúgy is híres.

Források és képek:

https://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%82%A4%E3%82%AF%E3%83%81