004369911060985

Az elmúlt napokban már meséltük, hogy az Obon (お盆) ünnep, amely az 1500-as években kezdődött, egy japán buddhista szokás, mely középpontjában az ősök szellemének tisztelete áll.

Általában augusztus közepén ünneplik, ezért akár könnyen azt is gondolhatnánk, hogy Obon volt a kezdete a nyár és a természetfeletti lények kapcsolatának. Ez azonban nem így történt. A nyár és a kísértetek közötti kapcsolat megteremtése valójában egy kabuki-játék műve volt, amelyet először csaknem 200 évvel ezelőtt mutattak be. Az 1800-as évek elején egy IV. Tsuruya Namboku (1755-1829) nevű japán kabuki drámaíró észrevette, hogy a nyár csúcspontján, augusztusban drasztikusan csökkent a tömeg a kabuki termekben országszerte. A légkondicionálás előtt a nyilvános színházak nyáron fülledt helyek voltak, így nem csoda, hogy a ebben az időben más helyszíneket látogattak inkább. Namboku 1825-ben a Yotsuya Kaidan (四谷怪談, Yotsuya szellemtörténetei) című horror műsor forgatókönyveként próbált nyári tömeget behozni Edo régi Nakamuraza Színházába, amelyet augusztusban éjjel mutatnak be, ezzel is fokozva az érzékeket. Az árulásról, a gyilkosságról és a síron túli bosszúról szóló mese nagyon ütősnek bizonyult, és tömegeket vonzott. A Yotsuya Kaidan Oiwa történetét meséli el, lehet emlékeztek (már meséltünk róla), egy fiatal nőről szól, aki erőszakos halált hal és mint kísértet tér vissza, azaz yūrei Oiwa yūrei formája az az alap, amelyre a japán szellemeket azóta is mintázzák és például a „The Ring” ihletője lett. A Yotsuya Kaidan debütálása nagy sikert aratott és azóta is kedvelt darab, nemcsak nyáron!

Mindeközben az obon fesztiválnak természetesen jóval mélyebb, legalább 300 éves gyökerei voltak még a Yotsuya Kaidan Nakamurazában való debütálása előtt. Idővel mégis a legtöbb Obon ünnepség a mára országosan is híres Yotsuya Kaidan előadásaihoz közeledett, az 1800-as évek közepére pedig Yōkai, Obake és más ijesztő karakterek bevonásával, augusztus közepe a de facto szellemek hónapja lett a japán kultúrában.

Oiwa történetet itt olvashatod el:

Források:

https://www.kabuki21.com/yotsuya_kaidan.php

https://enmokudb.kabuki.ne.jp/repertoire_en/%E6%9D%B1%E6%B5%B7%E9%81%93%E5%9B%9B%E8%B0%B7%E6%80%AA%E8%AB%87%EF%BC%88yotsuya-ghost-story/