004369911060985

Grey, a londoni egyetemista Tōkyō-ba utazik, hogy a szakdolgozatához – mely az 1937-es nankingi mészárlás témájában íródik – segítséget kérjen az ottani egyetemen dolgozó kínai professzortól. A lány hosszas kutatómunka után rájött, hogy létezik egy filmtekercs, mely bizonyítékul szolgálhat arra, hogy valóban megtörtént az a sok borzalom Nankingban.

Ez a tekercs pedig jelenleg Si Chungming professzor birtokában van.

A filmtekercs átadásának azonban feltétele van. Mégpedig nagyon kemény feltétele.

mo hayder tokyo japán könyv ajánló yakuza nanking háború világháboru japán kína

Greynek le kell szállnia a japán alvilág bugyraiba, hogy egy ismert yakuza vezértől, Fuyuki Junzou-tól megszerezzen egy nagyon értékes ereklyét a professzor számára. A küldetés életveszélyes, de a lány nem riad vissza. Tudnia kell, mi van azon a tekercsen.

Hogy közelébe férkőzhessen a japán maffia vezérnek, Grey egy hostess clubban vállal munkát, ahol furábbnál furább alakok fordulnak meg. A lánynak segítőtársai is akadnak, az amerikai dzsigoló, Jason, az orosz hostess ikerlányok; Svetlana és Irina, valamint a Marilyn Monroe-hasonmás bártulajdonosnő, Strawberry személyében. Vajon sikerül kijátszaniuk Fuyukit és megszerezni az értékes kincset Si Chungming számára anélkül, hogy a fogukat otthagynák?

Mo Hayder zseniálisan megírt thrillere egy percig nem hagyja majd unatkozni az olvasót. Kegyetlenség, brutalitás és őskori babonák keveredése: minden, amit egy ember ellen csak el lehet követni, bizony megtörtént 1937-ben, amit a japán hadsereg hajtott végre. Grey életveszélyes kalandja mellett párhuzamosan Chungming professzor visszaemlékezéseinek is tanúi lehetünk, aki nem köntörfalaz, hanem a maga kendőzetlen valóságában mutatja be, mi is történt 1937 telén Nankingban.

Vajon mennyit ér az emberi élet egy olyan korban, amikor a nacionalizmus dicső eszméje alatt alsóbbrendű fajnak ítél meg egy nemzet egy másikat?

Mi történt azokkal a gyermekekkel, akik nem tudtak időben elmenekülni? Figyelem! A könyv csak erős idegzetűeknek ajánlott!!!

Megjegyzés: Nanking a kínai holocaust néven vonult be a történelembe. Honda Katsuichi japán újságíró 1971 óta kutatott a túlélők beszámolói után, hogy nyilvánosságra hozhassa azt a sok borzalmat, amit a japán hadsereg elkövetett.

1999-ben adta ki könyvét, „A nankingi mészárlás” címmel, ami óriási felháborodást keltett Japánban.

A Japán állam a mai napig nem volt hajlandó elismerni azokat borzalmakat, amik ott megtörténtek, továbbá bocsánatot sem hajlandó kérni a túlélőktől, valamint azok családjaitól és hozzátartozóitól.

Szeretnéd elolvasni? Ígykeress rá a neten, elérhető néhány Antikváriumban: Mo Hayder: Tokió

Ballagó Petra