004369911060985

Az ősi császári szertartások és események ihlették az elegáns és kifinomult hinamatsuri babákat.

Március 3-a a Hina Matsuri, azaz a babafesztivál, vagy más néven a lányok ünnepe Japánban. A lánygyermekes családokban Hina Ningyō kompozíciókat állítanak, hogy a lány gyermekek egészséges növekedésükért imádkozzanak. Ez a szokás az Edo-korszakban terjedt el, amely a tizenhetedik század eleje és a tizenkilencedik század közepe közötti időszakot foglalja magába. A babákat az udvari nemesek és szamurájok házaiban kezdték kiállítani, később a hétköznapi emberek körében is népszerűvé váltak.

Amikor a Hina Matsuri először kezdett elterjedni a nemesek és a szamurájok között, csak a császár és a császárné képére készült férfi és női hina babákat használták. A babák népszerűségének növekedésével azonban egyre több baba került és idővel az udvarban szolgáló hölgyek és a gagakut (hagyományos japán udvari zene) játszó udvari zenészekre is készültek babák. Így idővel a babák és egyéb dekorációk állványa a kezdeti egy lépcső helyett háromra, ötre vagy akár még többre bővült.

Az Edo-korszakban a legtöbb Hina Ningyō Kiotóban készült, amely a Heian-korszak (a nyolcadik század vége és a XII. század vége) óta az udvari kultúra központja volt. Az udvari kultúrában gyökerező, Kyo-bina nevű Hina Ningyō-t a mai napig gyártják különféle kiotói műhelyekben. Közülük többen követik a hagyományokat és a régi készítési módon alkotják meg a babákat. Ezeket a babákat nagyon csodálják eleganciájukért, kifinomultságukért, valamint azért, mert tökéletesen reprodukálják az ősi császári udvar világát.

A Hina Ningyō teljesen kézzel készül, és a kézművesek olyan részekre szakosodtak, mint a fej, a haj, a végtagok és a jelmezek. Állítólag körülbelül 3000 lépésből áll egy baba megalkotása. A babák eleganciája nagymértékben függ a részletektől, például a fej helyzetétől, a testtartástól, a kezek helyzetétől és hasonlóktól. A babák kimonojához ugyanazt a selyemszövetet használják, mint az igazikhoz.

Így például van egy sárgás barna színű viselet, a korozen no goho, amelyet a férfi hina babára adnak és ez mása a sokutai-nak, amely az egyik legmagasabb szintű hivatalos férfi öltözet az udvarban. Ezt csak a császár viselheti. A sárgásbarna szín a nap fényét szimbolizálja, korozen néven, és paulownia, bambusz, főnix és további császári és szerencsehozó mintákat tartalmaz. Egy ilyen viseletet viselt Őfelsége, a császár a trónra lépésének ünnepségén 2019. október 22-én.

A női hina baba kimonóján gyakori a junihitoe, amely a legmagasabb szintű hivatalos öltözék a nők számára az udvarban. A junihitoe lényegében egy fomális kimono, amely különböző színű ruhákat rétegez. Az, hogy milyen színekből áll, és milyen kombinációban alkalmazzák az egyes rétegeket, szabályozott és pontos sorrendet, valamint szezonokhoz illeszkedő színeket követ.

hina matsuri lányok ünnepe hina ningyo

A hagyományos babakészítők ezeket a régi szabályokat a mai napig figyelembe veszik és követik, azaz mondhatni a babakészítésnek Kiotóban 1000 éves hagyományai vannak. Japánban a kézműves gyakran öröktik családon belül a tudást, így nem meglepő, hogy egyes babakészítők már több generációt átívelően tevékenykednek.

Forrás: YANAGISAWA MIHO és SAWAJI OSAMU/ Highlighting Japan

Saját képek